Nemški politiki razmišljajo o načinih zaostritve migracijske politike. Foto: EPA
Nemški politiki razmišljajo o načinih zaostritve migracijske politike. Foto: EPA

Kancler Olaf Scholz se je v torek mudil na obisku v Gani, včeraj pa je z nigerijskim predsednikom govoril o možnosti, da bi država sprejela vrnjene begunce in vzpostavila več migracijskih centrov. Sporazumi s tretjimi državami so edino upanje za uspešno zajezitev migracijskega pritiska na staro celino.

Nemške zvezne dežele, mesta, opozicija, javno mnenje, vidne politične osebnosti in navsezadnje volivci, ki so na deželnih volitvah vladnim strankam odrekli podporo, pritiskajo na nemško vlado, da zajezi migrantski val. Vlada je sprejela zakon, ki naj bi olajšal izgone iz države. To pomeni, da policija v iskanju prebežnika, ki se izmika, lahko preišče bivališča tretjih oseb.

Podaljšuje se tudi trajanje pridržanja pred izgonom, da se oteži pobeg deportirane osebe. Vendar kam deportirati, če države vrnjenih prosilcev za azil ne sprejmejo? Edina pot je diplomatska. Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je zato včeraj obiskala Maroko, kancler Scholz pa se mudi na obisku Nigerije in Gane.

Bodo afriške države sprejele svoje državljane?

Z voditelji afriških držav poskuša namreč doreči njihovo pripravljenost, da bi v zameno za pomoč, ki ni javno znana, sprejele svoje državljane, tiste, ki so v Nemčiji neuspešno prosili za azil ali nezakonito vstopili v državo.

Nemčija je letos naštela približno 100.000 nezakonitih prihodov. Za azil je zaprosilo več kot 250.000 tujcev. Opozicija je trdno prepričana, da je Nemčija magnet zaradi velikodušnih socialnih podpor. Natanko to retoriko je privzela tudi vladna stranka Svobodnih demokratov, ki jo vodi finančni minister Christian Lindner.

Lindner: Nekateri želijo zgolj uporabljati našo socialno državo

"Obstajajo ljudje, ki ne bežijo, vsaj ne pred državljansko vojno ali naravnimi nesrečami, ampak prihajajo k nam iz ekonomskih razlogov. Pravzaprav nimajo pravice do prebivanja. Morda niti ne želijo delati v Nemčiji, ampak želijo uporabljati našo socialno državo. In to je treba ustaviti," je povedal Lindner.

Pravzaprav je idej, kako to storiti, kar nekaj. Pretresali jih bodo tudi kancler in ministrski predsedniki zveznih dežel na začetku prihodnjega tedna.