Izrael uradno niti ne potrdi niti ne zanika, da ima jedrsko orožje. Po ocenah strokovnjakov imajo Izraelci okoli 200 jedrskih bojnih glav, od katerih so nekatere primerne tudi za namestitev na podmornicah. Foto: EPA
Izrael uradno niti ne potrdi niti ne zanika, da ima jedrsko orožje. Po ocenah strokovnjakov imajo Izraelci okoli 200 jedrskih bojnih glav, od katerih so nekatere primerne tudi za namestitev na podmornicah. Foto: EPA
Izraelska podmornica razreda "delfin I" pred Haifo
Spieglovi novinarji so dobili potrditev, da so na starejših "delfinih" že nameščeni torpedo-rakete z jedrskimi glavami. Foto: EPA

Ugledni nemški tednik je v obsežni preiskavi pridobil vire iz visokih krogov v Nemčiji, Izraelu in ZDA, ki so potrdili, da lahko Izrael na svoje podmornice namesti jedrske rakete, s katerimi lahko udari po svojih sovražnikih. Operacija "Samson", ki traja že več kot 25 let, je nemško podmorniško znanje in izdelke prenesla Izraelu, ki zdaj niti noče več pretirano skrivati svojih novih vojaških mišic.

Ladjedelnica v Kielu gradi nove sodobne podmornice za Izrael, v njih pa je vgrajena najnovejša podmorniška tehnologija, ki omogoča večtedensko avtonomno delovanje, s čimer izraelske podmornice postajajo zadnja in najudarnejša črta obrambe.

V 90. letih dobili prve tri delfine
Sredi 90. let je Izrael v Nemčiji naročil prve tri moderne podmornice, ki jih za nameček nemška vlada na skrivaj v zajetni meri tudi sofinancirala. Pri tem sta imela odločilno besedo takratni kancler Helmut Kohl in izraelski premier Jicak Rabin. Plod osebne naklonjenosti, ki se je spletla ob vrčih svetlega pšeničnega piva, so bile tri podmornice razreda "delfin I".

Zdaj na vrsti trije novi večji delfini
Slabih 20 let pozneje so v Kielu na skrivaj že zgradili prvo naslednico "delfin II", v gradnji je že druga izraelska podmornica, pred kratkim pa je uradni Jeruzalem naročil še tretjo podmorsko plovilo. Skupno četrta moderna podmornica je bila na severu Nemčije splavljena na začetku maja in bo zdaj eno leto na testiranju, na začetku leta 2013 pa bo Tannin uradno stopil v službo izraelske mornarice. Peta podmornica bo sledila leta 2014, podmornica številka 6 pa do konca leta 2017.

Prve tri podmornice razreda delfin I so dolge 57 m in imajo deset cevi za torpede, šest kalibra 533 mm in štiri kalibra 650 mm. Delfin II je daljši kar 11 metrov, kjer je dodatni prostor za pogonske celice, s katerim se je doseg podmornice kar početveril in kar Izraelcem omogoča, da lahko obkrožijo Afriko in zaplujejo v Perzijski zaliv brez vmesnih postankov in oskrbe.

Tarča - iranski jedrski program
Po izsledkih nemških novinarjev Nemčija že več kot 25 let vztrajno pomaga izraelski oborožitveni industriji, pri tem pa dobro služi z milijardnimi posli, ki pa so skrbno prikriti nemški in svetovni javnosti, Izrael pa je postal tudi mini podmorniška jedrska sila, ki bo znala kaznovati vsako napačno potezo svojih sovražnikov - predvsem Irana.

Samomorilsko pustolovščina na obzorju?
V Izraelu v zadnjega pol leta vztrajno bobnajo o mogoči preventivni vojni z Iranom, ki naj bi pospešeno razvijal jedrsko orožje. "Imajo samo nekaj skupnega. Oboji uživajo v konfliktu. Če Izrael napade, bo Iran iz napadalne vloge zdrsnil v položaj žrtve," napet položaj na Bližnjem vzhodu ocenjuje Walther Stützle, nekdanji sekretar na nemškem obrambnem ministrstvu. "Naloga nemške kanclerke je, da drži Netanjahujevo roko in mu preprečuje oboroženi napad. Nemška obveza o zaščiti Izraela vključuje tudi, da mu prepreči vkrcanje na samomorilske pustolovščine."