Facebook ni odgovoren za obrekovanje tretjih oseb, je odločilo sodišče. Foto: Reuters
Facebook ni odgovoren za obrekovanje tretjih oseb, je odločilo sodišče. Foto: Reuters
Angela Merkel s prebežnikom
Anas M. je postal žrtev lažnih obtožb, ko se je na spletu razširila njegova fotografija z Angelo Merkel. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Sirski begunec je bil namreč žrtev lažnih obtoževanj na tem omrežju. Septembra leta 2015 se je fotografiral z nemško kanclerko Angelo Merkel med njenim obiskom berlinskega centra za prebežnike, kjer je bil nastanjen. Njegova fotografija je nato zaokrožila po spletu, pogosto pa so jo izrabili za sovražne namene.

Njegovo fotografijo so namreč izrabili v različnih fotomontažah, Anasa M. pa so večkrat lažno obtožili terorizma in ga prikazali kot napadalca, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Med drugim so ga povezali z napadalcem na berlinski božični sejem in napadom na brezdomca v Münchnu decembra lani. Čeprav so bile objave izmišljene, so preplavile splet v Nemčiji.

Sodišče: Facebook ni odgovoren za obrekovanje tretjih oseb
Anas M. je zato vložil zahtevo, da mora spletni gigant poiskati in izbrisati originalne objave ter vse podvojitve. Ker se Facebook na prošnjo ni odzval pozitivno, je vložil tožbo.

Sodišče pa je odločilo v korist podjetja. Razsodilo je, da Facebook ni odgovoren za obrekovanje tretjih oseb. To je namreč vsebina uporabnikov, je pojasnil sodnik. Sirec bo zato moral še naprej sam brskati po Facebooku in prijavljati lažne objave.