NSA je imel tudi v Nemčiji svoje prostore, ki pa so jih zaprli leta 2006. Foto: EPA
NSA je imel tudi v Nemčiji svoje prostore, ki pa so jih zaprli leta 2006. Foto: EPA
Francois Hollande, Angela Merkel in David Cameron
Nemško-francosko-britanska trojica od ZDA zahteva, naj nehajo prisluškovati njihovim voditeljem in državljanom. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik nemške vlade Georg Streiter je sporočil, da bodo domači in tuji nemški obveščevalci v prihodnjih tednih odpotovali v ZDA, kjer se bodo sešli s predstavniki Bele hiše in nacionalne varnostne agencije (NSA). "Kaj bodo preučevali, kako se bodo pogajali in kdo bo odpotoval, vam trenutno ne morem povedati," je Streiter povedal novinarjem, a dodal, da bodo vse podrobnosti izvedeli kmalu, saj so zadevo precej pospešili.

Nemčija in Francija pritiskata na ZDA
Ob izbruhu zadnjega škandala, v katerem so razkrili, da naj bi NSA prisluškoval kar 35 tujim voditeljem ter nemškim in francoskim državljanom, sta Nemčija in Francija od ZDA zahtevali, naj do konca leta podpišejo dogovor o neprisluškovanju. Strokovnjaki so prepričani, da bosta Nemčija in Francija po vsej verjetnosti zahtevali dogovor, podoben dogovoru o izmenjavi obveščevalnih podatkov na "pet oči", ki so ga ZDA po drugi svetovni vojni podpisale z Veliko Britanijo, Avstralijo, Novo Zelandijo in Kanado.

Nemčijo in Francijo je v njunih prizadevanjih podprl tudi britanski premier David Cameron, ki je ob tem poudaril pomembno partnerstvo med ZDA in Veliko Britanijo, a dodal, da se zaveda, kaj državi hočeta, in ju pri tem podpira, enako pa bi moral storiti tudi predsednik Obama. V petek je na zagovor zaradi domnevnega prisluškovanja ameriškega veleposlanika poklicala še Španija, svoje ogorčenje in jezo pa je izrazila tudi Italija.

Evropski voditelji, ki so na petkovem vrhu v Bruslju govorili tudi o prisluškovanju, so v izjavi za javnost zapisali, da so obtožbe o prisluškovanju sprožile zaskrbljenost med državljani, in se strinjali, da bi lahko pomanjkanje zaupanja škodilo skupnim prizadevanjem za zbiranje zaupnih informacij in skupnemu boju proti terorizmu.

ZDA zagotavljajo, da to ne bo vplivalo na dobre odnose
Tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki je povedala, da so razkritja, ki jih je večinoma posredoval nekdanji uslužbenec NSA-ja Edward Snowden, ustvarila trenutek napetosti z zavezniki. "Z našimi zavezniki se pogovarjamo in bomo pogovore nadaljevali tudi v prihodnjih dneh, kar potrjuje tudi dejstvo, da v prihodnjih tednih v ZDA prihajajo nemški obveščevalci," je povedala Psakijeva.

Ob tem je dodala še, da je predsednik Barack Obama ukazal natančen pregled vseh domnevnih prisluhov in naročil oceno, kako ti vplivajo na ameriško zunanjo politiko. "Priznani strokovnjaki bodo ocenili, kako nadzor vpliva na našo zunanjo politiko, še posebej v času, ko je vse več informacij javnih, in skušali najti način, kako naj ohranimo zaupanje ljudi," je še povedala Psakijeva.

Spletna stran NSA-ja je bila nedosegljiva
Spletna stran nacionalne varnostne agencije je bila v petek več ur nedosegljiva, zasluge za to, da ni delovala, pa si je lastilo več hekerskih skupin. Vse domneve je pozneje zavrnila tiskovna predstavnica NSA-ja Vanee Vines, ki je pojasnila, da stran ni delovala zaradi notranje napake, ki se je zgodila med posodabljanjem strani.