Slika Leda in labod, delo francoskega klasicističnega slikarja Paula Prosperja Tillierja. Sodomija je bila sicer v umetnosti večkrat upodabljana. Foto:
Slika Leda in labod, delo francoskega klasicističnega slikarja Paula Prosperja Tillierja. Sodomija je bila sicer v umetnosti večkrat upodabljana. Foto:
Michael Kiok, velik zagovornik sodomije, s svojo psičko Cessie. Foto: Zeta

Agrikulturni odbor nemškega parlamenta razmišlja, da bi kazensko prepovedal ne le poškodb živali pri spolnem odnosu, ampak tudi siljenje živali v nenaravni spolni odnos. Kršilcem bi lahko pretile visoke kazni. Spodnji dom parlamenta bo o predlogu glasoval 14. decembra.

Nemčija je sodomijo (ali zoofilijo) legalizirala leta 1969, pri čemer je edina izjema, če žival pri odnosu utrpi "znatno poškodbo".

Skupine za zaščito živali zdaj lobirajo za spremembo zakona. Hans-Michael Goldmann, vodja parlamentarnega odbora, ki preučuje novi amandma, je za časnik Tageszeitung povedal, da je namen nove zakonodaje razjasniti trenutni pravni položaj: "S to eksplicitno prepovedjo bo lažje naložiti kazni in izboljšati varnost živali." Če kdo prisili žival v "zanjo tuja dejanja", je zagrožena kazen do 25.000 evrov.
A Michael Kiok, predsednik vplivne skupine Zoofilsko udejstvovanje za strpnost in informiranje (Zeta), se namerava z vsemi pravnimi sredstvi boriti proti predlaganim spremembam. "Nepojmljivo je, da bi bil kaznovan kakršen koli spolni akt z živaljo, brez dokazov, da je bila žival kakor koli v nevarnosti," meni Kiok, ki še dodaja, da so živali povsem sposobne pokazati, česa si želijo oziroma si ne želijo.

"Živali lažje razumeti kot ženske"
"Živali vidimo kot partnerje, in ne kot sredstvo zadovoljitve. V nič jih ne silimo. Živali je veliko lažje razumeti kot ženske," trdi 52-letni Kiok, univerzitetni knjižničar iz Münstra, ki živi v "razmerju" s svojo alzaško ovčarko Cessie. Kiok meni, da so sodomiste, v Nemčiji naj bi jih bilo okoli 100.000, "položili na žrtvenik lenega kompromisa". "Nič nimamo skupnega z ljudmi, ki zlorabljajo živali," razlaga in ob tem pravi, da je njegova skupina povsem napačno razumljena. "Hočemo le najboljše za žival."

Kiok pravi, da je prejel vrsto groženj s smrtjo od aktivistov, ki mu grozijo z odvzemom njegove psice. Protestniki so na Facebooku objavili, da imajo naslove 800 sodomistov in da bodo lobirali za odvzem njihovih ljubljenčkov. Koik še pravi, da je zaradi svoje spolne prakse preživel že leta terapij in obupa, preden je na spletu odkril, da ni osamljen primer. "Čutil sem olajšanje, ko sem spoznal, da nisem pošast, kot so mi govorili večji del mojega življenja," je povedal.

V Sloveniji podobno kot v Nemčiji
Sodomija je prepovedana v številnih evropskih državah, vključno z Nizozemsko (ta je zakon sprejela leta 2008 po kar dveh letih burne razprave), Francijo in Švico. Je pa spolni odnos z živalmi med drugim dovoljen v Belgiji, na Danskem in Švedskem, čeprav slednja razmišlja o spremembi zakonodaje.

V Sloveniji je stvar malce na "sivem področju", saj naj bi to področje urejal veljavni Zakon o zaščiti živali, ki v 15. členu določa: "Prepovedana ravnanja so: zbadanje živali, stiskanje, natezanje ali zvijanje delov telesa živali, obešanje, če ne gre za strokovne posege, udarjanje, potapljanje ali drugačno dušenje živali, metanje, suvanje ali namerno povoženje živali in spolna zloraba živali." Zakon je torej podoben aktualnemu nemškemu, skratka, spolni akt z živalmi je prepovedan le, če dejanje pri tem povzroči poškodbo živali.
Je pa Vlada 27. septembra na redni seji predlagala zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, zakon je zdaj v obravnavi v parlamentu.