Zračno oporišče Incirlik je za Zahod izjemnega strateškega pomena. Foto: Reuters
Zračno oporišče Incirlik je za Zahod izjemnega strateškega pomena. Foto: Reuters
Vzdrževalna dela na nemškem letalu v oporišču Incirlik. Foto: Reuters

Nemška vojska bo 26 milijonov evrov namenila za namestitev svojih vojakov ter lastno pristajalno stezo in prostor za letala. Nemški vojaki so namreč doslej bivali v začasnih namestitvah ob avtocesti, vojaška letala tornado pa so bila nameščena na ameriškem delu letališča. Nadaljnjih 32 milijonov evrov bo potrebnih za nov prenosni nadzorni center, poroča nemški časnik Spiegel.

Odnosi med Ankaro in Berlinom so se zaostrili, potem ko je nemški parlament maja sprejel resolucijo o priznanju genocida nad Armenci v času Otomanskega cesarstva. Junija je turška vlada poslancem bundestaga prepovedala obiske v oporišču Incirlik, kjer je okoli 240 nemških vojakov.

Že v petek je tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert pojasnil, da resolucija parlamenta ni pravno zavezujoča. Nemška kanclerka Angela Merkel je pred kratkim po srečanju s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom ob robu vrha G20 dejala, da je umik prepovedi obiska nemških poslancev v Incirliku blizu.

Odnosi pomembni tudi v luči krize
Iz Nemčije so prihajala različna sporočila. Vodja poslanske skupine socialdemokratov (SPD) Thomas Oppermann je Turčijo opozoril, da bo parlamentu predlagal konec sodelovanja v boju proti skrajni skupini Islamska država, če ne bodo umaknili prepovedi. Mandat vlade za sodelovanje v operacijah poteče decembra letos.

Pozneje so na nemškem zunanjem ministrstvu, ki ga vodi Frank-Walter Steinmeier, ki prav tako prihaja iz SPD, izrazili upanje, da bodo nemškim poslancem dovolili obisk oporišča. Tam ima nemška vojska šest vojaških letal tornado in airbus A310, ki med letom z gorivom oskrbuje letala.

Odnosi med Turčijo in Nemčijo so pomembni tudi v luči begunske krize, saj sta EU in Ankara marca sklenila dogovor o upravljanju migracijskih tokov, s katerim se je begunski val v Evropo nekoliko ustavil.