Praznovanje božiča na ulicah Carigrada. Foto: Reuters
Praznovanje božiča na ulicah Carigrada. Foto: Reuters
Erdoğan v zadnjih letih Turčijo vodi v smer islamizacije. Foto: Reuters

Kot poročajo nemški mediji, je uprava srednje šole Lisesi (IEL) osebju sporočila, da božične tradicije in božično petje ne bodo več dovoljeni. Diplomati so odločitev označili za "presenetljivo" in "obžalovanja vredno", navaja BBC.

IEL, srednjo šolo z več kot stoletno tradicijo financira nemška vlada, ima pa 35 nemških učiteljev. Prejšnji teden je vodstvo nemškega oddelka šole svojemu osebju poslalo e-pismo, v katerem je zaposlene obvestilo, da od tistega dne dalje ne smejo pri pouku učiti ali deliti ničesar o božičnih običajih ali božiču samem.

Potem ko je pismo objavil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, so se nemški politiki nanj odzvali osupli in jezni. Cem Özdemir, sovodja Stranke Zelenih, sicer pa Nemec turškega rodu, pravi, da se zdi, da je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan odločen, da "izkorenini še zadnje sledi verske in etnične raznolikosti, ker se mu zdi, da njegovo vodstvo ogrožajo nedolžne božične pesmi".

Julia Klockner iz Krščanskih demokratov (CDU) kanclerke Angele Merkel je dejala, da so "tisti, ki skušajo zatreti svobodo misli, sposobni še veliko hujših stvari", nemško zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da "ne razume presenetljive odločitve šolske uprave" in da bo o incidentu govorilo s turškimi diplomati.

Šola: Komu koristijo te provokacije?
Zgodba je v ponedeljek preplavila nemške medije, pri čemer je šel en časnik tako daleč, da je na naslovnici objavil podobo Erdoğana kot zagrenjenega Grincha, ki je ukradel božič (lik iz priljubljenega ameriškega otroškega filma, op. a.).

A šola IEL oporeka medijski različici dogodkov, še posebej navedbam, da je moral šolski pevski zbor odpovedati svoj nastop na tradicionalnem božičnem koncertu nemškega konzulata v Carigradu. V izjavi za javnost je šola sporočila, da je nastop pevskega zbora dovolila - a pod nadzorom turškega ministrstva za izobraževanje in z dovoljenjem staršev učencev - in da so bili učitelji tisti, ki so nastop odpovedali brez pojasnila. "Treba se je vprašati, komu te provokacije koristijo. Ker je jasno, da ne koristijo turško-nemškim odnosom," so sklenili v izjavi.

Odnosi med državama so se v zadnjem letu močno poslabšali, razlogov za to pa je bilo kar nekaj, od nemškega priznanja pokola Armencev leta 1915 za genocid, turške uvedbe smrtne kazni, hudih povračilnih ukrepov po poletnem poskusu državnega udara v Turčiji in poročila nemške vlade, ki navaja, da Turčija postaja valilnica džihadističnih skupin. V Nemčiji sicer živi na milijone ljudi turškega rodu.