Dmitrij Medvedjev in Angela Merkel sta v sproščenem okolju dvorca Meseberg sklenila dvodnevni rusko-nemški vrh. Foto: Reuters
Dmitrij Medvedjev in Angela Merkel sta v sproščenem okolju dvorca Meseberg sklenila dvodnevni rusko-nemški vrh. Foto: Reuters
Dmitrij Medvedjev in Angela Merkel
Kanclerka je predsedniku podrobno predstavila ukrepe Evropske unije pri reševanju Grčije in stabilizaciji evra. Foto: Reuters

Ruski predsednik in nemška kanclerka sta na dvodnevnem srečanju od zunanjepolitičnih tem največ časa posvetila Iranu in njegovim jedrskim ambicijam. "Stvar je sledeča: dogovor o sankcijah obstaja," je po pogovorih v rezidenci nemške vlade dejal Medvedjev. "Upamo, da iransko vodstvo sliši glas mednarodne skupnosti," je povedal ruski predsednik in dodal, da se neodgovorno ravnanje Irana ne sme nadaljevati.

Sankcije že v bližnji prihodnosti
"Temu, kar pove mednarodna skupnost, je treba prisluhniti. Samo na ta način lahko rešimo najtežavnejša vprašanja," je dejal Medvedjev in nadaljeval, da sankcije niso najbolj zaželena pot za dosego dogovora o iranskem jedrskem vprašanju. Merklova je pojasnila, da bi lahko VS ZN nove sankcije proti Iranu sprejel že "v bližnji prihodnosti". "To je skupno stališče," je zatrdila kanclerka.

Tudi Moskva nezadovoljna s Teheranom
Rusija je tradicionalno nasprotovala sankcijam proti Iranu, ki je pomemben trgovinski partner Moskve, vendar je v preteklih mesecih izgubila potrpljenje, ker Teheran ne želi razkriti svojega jedrskega programa. Zahod je namreč prepričan, da želi Iran pod krinko jedrskega programa zgraditi jedrsko bombo, medtem ko Teheran očitke ostro zavrača.

Ruska želja - odprava vizumov za vstop v EU
Medvedjev in Merklova sta spregovorila še o drugih aktualnih temah. Med drugim sta se zavzela za tesnejše sodelovanje med EU-jem in Rusijo na področju varnosti. "Upamo in menimo, da bi to lahko imelo pozitiven odmev v celotnem EU-ju," je dejala Merklova. Tesnejše sodelovanje, v okviru katerega bi strani razpravljali o različnih kriznih vprašanjih, naj bi potekalo na ministrski ravni in na ravni veleposlanikov.

Medvedjev se je znova zavzel tudi za odpravo viz za ruske državljane, ki potujejo v EU. "Ta odločitev bi radikalno spremenila življenja številnih ljudi in nas naredila prave strateške partnerje," je prepričan ruski predsednik, ki meni, da je zaskrbljenost nekaterih držav glede prevelike svobode pri prečkanju meja odveč.

Bodo "kolegi" rešili težave z evrom?
Na dnevnem redu pogovorov nemške kanclerke in ruskega predsednika se je znašlo tudi vprašanje stabilnosti evra, ki zaradi dolžniške krize v območju evra v zadnjih tednih močno izgublja na vrednosti. Merklova je prepričana, da mora biti stabilnost skupne evropske valute še naprej prednostna naloga, Medvedjev pa je izrazil prepričanje, da bo "našim kolegom" uspelo rešiti nastale težave.