Köhlerju je ob odstopni izjavi ob strani stala žena Eva Luise. Foto: Reuters
Köhlerju je ob odstopni izjavi ob strani stala žena Eva Luise. Foto: Reuters
Horst Köhler in Angela Merkel
V Nemčiji predsednika voli posebni volilni zbor, v katerem so predstavniki obeh domov parlamenta in drugih družbenih skupin. Ta zbor ima zdaj 30 dni časa za izvolitev novega predsednika, večino v zboru pa ima še vedno črno-rumena koalicija. Foto: EPA
Odstop Horsta Köhlerja

Köhler, ki je maja lani začel svoj drugi predsedniški mandat, je v kratkem govoru dejal, da je njegova odločitev začela veljati takoj. O njej je že obvestil kanclerko Angelo Merkel, podkanclerja Guida Westerwelleja, predsednika zveznega ustavnega sodišča Andreasa Vosskuhleja in predsednika zgornjega doma parlamenta (Bundesrata) Jensa Böhrnsena, ki bo začasno prevzel posle predsednika države. Nepreklicni odstop naj bi bil tudi posledica pomanjkanja spoštovanja do njegovega položaja, poroča dopisnik RTV Slovenija iz Berlina Boštjan Anžin.

67-letni Köhler je pred dnevi izjavil, da se mora država, kot je Nemčija, ki je zelo odvisna od zunanje trgovine, zavedati, da so vojaške intervencije potrebne za nemške interese in njihovo gospodarstvo.

"V nujnih primerih bi bila morda vojaška operacija potrebna, da bi z njo obvarovali naše interese, na primer prostotrgovinske poti," je dejal Köhler v radijskem intervjuju 22. maja, potem ko je nenapovedano obiskal nemške vojake v Afganistanu. Pozneje je svoje izjave poskušal dodatno pojasniti, njegov predstavnik pa je pretekli teden dejal, da ni bila mišljena misija v Afganistanu, ampak da je predsednik govoril o Afriki in piratih. Raziskave javnega mnenja kažejo, da večina Nemcev nasprotuje misiji v Afganistanu.

Odstop Köhlerja je presenetil tako rekoč celotni nemški politični vrh. Večina vidnih politikov njegov umik obžaluje, obenem pa so poudarili, da je odločitev potrebno spoštovati. Kanclerka Merklova ga je skušala pregovoriti, naj ostane na položaju, a ni bila uspešna.

"Zaradi kritik njegov položaj izgubil spoštovanje"
Ta njegova misel je naletela na plaz kritik nemških politikov, kanclerka Merklova pa izjave ni želela komentirati. Nekateri so namreč opozorili, da bi lahko Köhler tako zagovarjal uporabo nemških oboroženih sil izključno za gospodarske interese, kar je neustavno.

Köhler je danes dejal: "Obžalujem, da bi moje besede lahko privedle do napačnega razumevanja glede tega pomembnega in težkega vprašanja za naš narod. Kritike pa gredo tako daleč, da mi podtikajo, da zagovarjam misije nemške vojske, ki niso v skladu s temeljnim zakonom. Take kritike nimajo nikakršnih osnov, a ta visoki položaj s tem izgublja potrebno spoštovanje. Bilo mi je v čast, da sem lahko služil Nemčiji."

Preveč radikalen korak?
Njegov presenetljiv umik se je zgodil v zelo težkih časih, saj je podpora vladi padla na najnižjo stopnjo v zadnjih štirih letih. Merklova je zaradi nepričakovanega dogodka že prekinila obisk priprav nemške nogometne reprezentance, mnogi analitiki pa se čudijo, da se je Köhler odločil za tako radikalen korak. Kritike izjav ali stališč posameznih politikov so namreč nekaj najbolj običajnega, a Köhler ni politik, ampak prihaja iz finančnega sveta, dodaja Anžin.

Köhler, nekdanji direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je član vladajoče Krščanskodemokratske unije (CDU), na položaju predsednika Nemčije pa je bil od julija leta 2004.

Majhen vpliv
Nemški predsednik ima po ustavi predvsem ceremonialno vlogo, a Köhler naj bi bil v zadnjem času kljub temu razočaran nad majhnim vplivom, ki ga je imel na dogajanje v državi. Za seboj je imel več nesrečnih nastopov, vrstili so se notranji prepiri in odstopi med njegovimi sodelavci v predsedniški palači. Anžin končuje, da je imel leto po potrditvi drugega mandata očitno vsega dovolj.

Odstop Horsta Köhlerja