Izraelski premier Benjamin Netanjahu z ugandskim predsednikom Yowerijem Musevenijem. Foto: Reuters
Izraelski premier Benjamin Netanjahu z ugandskim predsednikom Yowerijem Musevenijem. Foto: Reuters
false
Izrael načrtuje na okupiranem ozemlju do leta 2020 zgraditi kar 850.000 novih objektov. Foto: EPA

Načrt izraelskih oblasti vključuje gradnjo 560 novih bivalnih enot za Jude v predelu Ma'ale Adumim in 140 v Ramotu ter okoli 100 enot v Har Homi in Pisgat Zeevu.

Odločitev izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Avigdora Liebermana bo sprožila nove napetosti s Palestinci; Netanjahu je sicer odobril gradnjo novih domov za Palestince v Beit Safafu na jugu Jeruzalema, čemur so dolgo nasprotovali Izraelci.

Gradnja omenjenih naselbin je po mednarodni zakonodaji nezakonita in ena izmed glavnih ovir za preprečitev dosege mirovnega sporazuma med sprtima stranema. Načrtovana gradnja 800 bivalnih enot je del širše gradbene sheme, v kateri načrtuje Izrael gradnjo kar 850.000 bivalnih enot za Jude do leta 2020.

Zgodovinski obisk Afrike
Netanjahu se je medtem odpravil na zgodovinski obisk podsaharske Afrike, kjer bo kot prvi izraelski premier v zadnjih 30 letih obiskal Ugando, Kenijo, Ruando in Etiopijo. Namen obiska je okrepiti trgovinske odnose.

Začetek njegove poti sovpada s 40. obletnico reševanja talcev iz ugandskega Entebbeja, med katerim je bil ubit Netanjahujev brat Jonatan. Netanjahu je začel pot v Entebbeju v Ugandi, kjer so izraelski komandosi v drzni operaciji rešili več kot 100 talcev, večinoma Izraelcev ali neizraelskih Judov. Talce so na tamkajšnjem letališkem terminalu palestinski in nemški ugrabitelji, ki jih je takratni ugandski diktator Idi Amin podpiral, zadrževali teden dni. Rešeni talci so se v Izrael vrnili 4. julija 1976, po koncu uspešne operacije, med katero pa je umrl Netanjahujev brat.

Tesnejše gospodarsko sodelovanje
Ob obisku Entebbeja je Netanjahu izrazil globoko ganjenost, svojo pot pa označil za simbol dramatične spremembe v odnosih med Izraelom in Afriko. "Afrika je celina v vzponu. Po več desetletjih lahko rečem, da se Izrael vrača v Afriko, Afrika pa se vrača v Izrael," je dejal.

Netanjahu se bo v Ugandi na posebnem vrhu sešel s predsednikom Yowerijem Musevenijem, pa tudi z voditelji iz Kenije, Ruande, Južnega Sudana, Etiopije, Zambije in Tanzanije, s katerimi se bo pogovarjal o tesnejšem gospodarskem sodelovanju, poroča portal Al Džazira.

Izrael je že dal 13 milijonov dolarjev pomoči za krepitev gospodarskih vezi in sodelovanja z afriškimi državami. Poleg tega bo afriškim državam ponudil usposabljanje na področju domače varnosti in zdravja. Netanjahu, ki ga bo pot vodila še v Kenijo, Etiopijo in Ruando, se bo v Ugandi udeležil zgodovinskega vrha s sedmimi afriškimi voditelji.