Izraelski premier je bil prvi, ki je nastopil pred komisijo, ki preiskuje incident. Foto: Reuters
Izraelski premier je bil prvi, ki je nastopil pred komisijo, ki preiskuje incident. Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je nastopil pred komisijo, ki preiskuje napad na skupino ladij z dobrodelno pomočjo na območju Gaze, kjer je bilo 31. maja letos ubitih devet turških aktivistov. "Prepričan sem, da se bo na koncu vaše preiskave izkazalo, da sta izraelska država in izraelska vojska delovali v skladu z mednarodnim pravom. Zaupam borcem izraelske vojske, na vojake pa je ponosna vsa država," je pred komisijo zatrdil Netanjahu.

Netanjahu je prepričan, da so izraelski vojaki pri tej misiji in pri lastni obrambi izkazali izjemen pogum, ob tem pa je poudaril še, da bi morala Turčija skupini ladij preprečiti plutje proti Gazi, a je imela po njegovem mnenju očitno interes, da pride do zaostritve odnosov z Izraelom. "Izrael je skušal Turčijo prepričati, naj prepreči izplutje ladij, a ko smo se bližali datumu, je postalo jasno, da naša diplomatska prizadevanja tega ne bodo ustavila," je dejal.

Komisija ne more kaznovati odgovornih
Komisijo, pred katero je prvi nastopil prav Netanjahu, vodi upokojeni sodnik izraelskega vrhovnega sodišča Jakom Turkel, njena naloga pa je preučiti ravnanje vlade pri odločanju za posredovanje na ladjah s človekoljubno pomočjo. Komisija šteje pet članov in dva tuja opazovalca, nima pa nobenih pristojnosti, s katerimi bi lahko kaznovala odgovorne. V torek bo pred komisijo nastopil obrambni minister Ehud Barak, v sredo pa načelnik generalštaba izraelske vojske Gabi Aškenazi.

Posebno štiričlansko komisijo za preiskavo incidenta so oblikovali tudi Združeni narodi, vodil jo bo nekdanji novozelandski premier Geoffrey Palmer, pomagal pa mu bo tudi zdaj že nekdanji kolumbijski predseednik Alvaro Uribe. V njej bosta tudi izraelski in turški član.

Incident šokiral mednarodno skupnost
Izraelska vojska je 31. maja v mednarodnih vodah posredovala proti šestim ladjam s človekoljubno pomočjo, ki so v organizaciji turške človekoljubne organizacije IHH plule proti Gazi. Na krovu ene izmed ladij so naleteli na odpor propalestinskih aktivistov, v posredovanju pa so ubili devet turških državljanov. Posredovanje, za katero Izrael in aktivisti krivdo valijo drug na drugega, je povzročilo hude napetosti v odnosih med Turčijo in Izraelom, naletelo na hude obsodbi v mednarodni skupnosti in glasne pozive, naj Izrael konča več let trajajočo zaporo obubožanega območja Gaze. Izrael je po incidentu nekoliko omilil zaporo Gaze.