Izraelske ladje so se po incidentu vrnile v domače pristanišče Ašdod. Foto: Reuters
Izraelske ladje so se po incidentu vrnile v domače pristanišče Ašdod. Foto: Reuters
Aktivisti
Na šestih ladjah, ki so v Gazo peljale človekoljubno pomoč, je bilo več kot 600 aktivistov. Foto: EPA
Izraelska vojaška ladja
Izraelski vojaki so se v nedeljo zvečer pripravljali, da bodo prestregli konvoj človekoljubne pomoči. Foto: EPA
Izrael
Pred izraelskim konzulatom v Carigradu se je zbralo več sto protestnikov, ki so zažigali izraelske zastave. Foto: EPA
Izraelska vojska napadla konvoj

Konvoj, ki ga je sestavljalo šest ladij, na krovu katerih je bilo približno 600 ljudi, je v nedeljo odplul s Cipra. Konvoj pod imenom Free Gaza Movement (gibanje za osvoboditev Gaze) je vodila turška ladja, v Gazo pa je peljal več kot 10.000 ton človekoljubne pomoči, s katero je skušala mednarodna skupnost prebiti izraelsko zaporo palestinskih ozemelj.

V Gazo bi morali prispeti v ponedeljek popoldne, a jim je pot preprečila izraelska vojska, ki se je vkrcala na ladje, spremljali pa so jih tudi helikopterji. Incident se je zgodil v mednarodnih vodah, več kot 150 kilometrov od Gaze, najprej pa so napadli turško ladjo.

Izraelski vojaki napadli turško ladjo
Prve posnetke incidenta je pokazala turška televizija, saj je bila prva izmed ladij, ki so peljale pomoč, turška. Na posnetkih je bilo mogoče videti številne ranjene, ki so ležali na tleh, slišati je bilo mogoče streljanje, pokazali pa so tudi izraelske vojake, ki so poskušali prevzeti nadzor nad ladjo. Posnetke z iste ladje je pokazala tudi televizija Al Džazira, kjer je bilo mogoče videti, da so izraelski vojaki streljali na ladjo, se vkrcali in ranili kapitana. Posnetek se je končal s krikom enega izmed izraelskih vojakov v hebrejščini: "Vsi utihnite!"

Izraelski napad na ladje je obsodila tudi Slovenija. Kot je zapisalo ministrstvo za zunanje zadeve, Slovenija obsoja uboj civilistov in izraža sožalje družinam umrlih. Ob tem zahteva takojšnjo, nepristransko in temeljito preiskavo dejstev, ki vključujejo mednarodnopravne vidike operacije. MZZ je še dodal, da je nadaljevanje politike zapiranja Gaze nesprejemljivo.

Izrael napovedal, da bo ustavil pomoč
Izrael je, takoj ko so se pojavile napovedi, da bo gibanje pomagalo Palestincem v Gazi, napovedal, da bo ustavil ladje in aktiviste, ki bodo peljali pomoč, saj je to "provokacija, ki je namenjena delegitimizaciji Izraela". Izrael je gospodarsko zaporo Gaze uvedel, potem ko je oblast na ozemlju prevzelo skrajno palestinsko gibanje Hamas. Izraelske oblasti trdijo, da v Gazo vsak teden prepeljejo 10.000 ton človekoljubne pomoči, a Združeni narodi vztrajno trdijo, da je to samo četrtina pomoči, ki bi jo Palestinci potrebovali.

Turško zunanje ministrstvo protestira
Po incidentu se je že oglasilo turško zunanje ministrstvo, ki je napad označilo za nesprejemljiv, in ostro protestiralo. "Zajetje konvoja je nesprejemljivo. Izrael bo moral sprejeti posledice za to dejanje," je ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost. Zaradi incidenta sta se na izredni seji sešla turška vlada in vojaško vodstvo, na zagovor so že poklicali izraelskega veleposlanika v Ankari in odpoklicali svojega veleposlanika iz Izraela.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan se je odloločil, da bo zaradi incidenta skrajšal svoj obisk v Latinski Ameriki, turška vojska je odpovedala tri vojaške vaje z Izraelom, Turčija pa zahteva tudi izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov. Pred izraelskim konzulatom v Carigradu in rezidenco izraelskega veleposlanika v Ankari se je zbralo nekaj sto protestnikov.

Izrael: Obžalujemo, a to ni naša krivda
Oglasil se je tudi predstavnik izraelske vlade, ki je izrazil obžalovanje zaradi ljudi, ki so med posredovanjem izgubili življenje. "Podobe niso prijetne, zato lahko izrazim le obžalovanje zaradi vseh žrtev," je povedal minister za trgovino in industrijo Binjamin Ben Eliezer. Pozneje je spregovoril še izraelski obrambni minister Ehud Barak in izjavil, da so za žrtve na konvoju krivi organizatorji konvoja in aktivisti, ki so vkrcanje izraelskih komandosov pričakali z uporom. Po njegovih besedah so organizatorji zavrnili izraelsko ponudbo, da bi pomoč odložili v izraelskem pristanišču Ašdod, kjer bi ga izraelske oblasti pregledale in nato napotile v Gazo.

Izrael tudi trdi, da so izraelske vojake z nasiljem pričakali le aktivisti na turški ladji Mavi Marmara. "Spričo nevarnosti so bili vojaki prisiljeni uporabiti sredstva za razbitje demonstracij, tudi pravo strelivo," je dodal Barak, ki je plovbo ladij s humanitarno pomočjo proti Gazi označil za "politično provokacijo protiizraelskih organizacij". Tel Aviv ves čas trdi, da naj bi njihovi komandosi naleteli na hud odpor aktivistov, ki naj bi uporabili nože, sekire in železne palice. Turki so te navedbe zanikali. Izraelski premier Banjamin Netanjahu je zaradi incidenta odpovedal torkov obisk v Beli hiši, v ponedeljek pa se bo na izrednem zasedanju srečal Varnostni svet ZN-a.

Ostre obsodbe iz mednarodne skupnosti
Napad na človekoljubni konvoj je ostro obsodila mednarodna skupnost. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je izrazil svoje ogorčenje in napovedal polno preiskavo incidenta pred obalo Gaze. "Nujno potrebno je, da izvedemo polno preiskavo in ugotovimo, kako je prišlo do prelivanja krvi. Izrael mora nujno priskrbeti vse informacije in obrazložitev incidenta," je povedal Ban Ki Mun.

Iz Bele hiše so sporočili, da obžalujejo incident, ki se je zgodil pred obalo Gaze, ter izgubo življenj. "ZDA močno obžalujejo izgubo življenj in poškodbe, ki so nastale ob incidentu. Skušamo se dokopati do podrobnosti, ki bi nam pomagale razumeti okoliščine tragedije," je povedal tiskovni predstavnik Bele hiše William Burton.

EU zahteva preiskavo napada na konvoj
Evropska unija je od izraelskih oblasti zahtevala "polno preiskavo" napada na konvoj, visoka predstavnica EU-ja za zunanjo politiko Catherine Ashton pa je izrazila sožalje svojcem in ponovila zahtevo po takojšnjem odprtju prehodov za dostavo človekoljubne pomoči, blaga in ljudi v Gazo in iz nje. Iz Evropske komisije so sporočili, da se bodo na sestanku dobili vsi veleposlaniki in razpravljali o napadu.

Tudi špansko predsedstvo Evropski uniji je dogodek označilo za nesprejemljiv, na zagovor pa so poklicali izraelskega veleposlanika v Madridu. Na zagovor sta morala tudi izraelska veleposlanika v Atenah in v Stockholmu ter veleposlanik v Kairu, nemški zunanji minister Guido Westerwelle je izrazil globoko zaskrbljenost nad dogodki pred obalo Gaze, dogodek pa je ostro obsodil tudi francoski zunanji minister Bernard Kouchner.

Fotografije protestov v različnih mestih proti izraelskemu dejanju si oglejte v v galeriji.

Izraelska vojska napadla konvoj