Netanjahu se je volivcem zahvalil za izkazano podporo in obljubil, da bo sestavil kar se da široko vlado. Foto: EPA
Netanjahu se je volivcem zahvalil za izkazano podporo in obljubil, da bo sestavil kar se da široko vlado. Foto: EPA
Izrael
Tokratne volitve niso prinesle bistvenih sprememb. Foto: EPA

Po 99 odstotkih preštetih glasov je zdaj jasno, da je zmago, kot so napovedovale tudi predvolilne raziskave, odnesla koalicija Netanjahujeve stranke Likud in stranke Izrael Moj dom nekdanjega zunanjega ministra Avigdorja Liebermana. V 120-članskem knesetu bodo imeli 31 sedežev, kar pa je vseeno manj kot v prejšnjem sklicu parlamenta, ko sta stranki zasedali 42 sedežev.

STAVKA JAVNEGA SEKTORJA

Stavkovne zahteve:

1. Ohranitev delovnih mest v javnem sektorju

2. Pogajanja o masi plač ter o pogojih dela v javnem sektorju za leti 2013 in 2014

3. Utrditev socialne države in ohranitev kakovosti javnih storitev

4. Spoštovanje veljavnih dogovorov in stavkovnih sporazumov

Zaposleni in sodelavci RTV Slovenija se pridružujejo stavki

Začela se je splošna stavka javnega sektorja

Netanjahu začrtal glavne prioritete
Netanjahu bo, čeprav je njegova stranka nekoliko oslabljena, po vsej verjetnosti znova prevzel premierski položaj, v svojem odzivu na izide volitev pa se je zahvalil Izraelcem za možnost, da še tretjič vodi državo, ob tem pa je obljubil, da bo skušal sestaviti kar se da široko vlado. "Jutri začnemo znova," je dejal Netanjahu, ob tem pa ni pozabil dodati, da ostaja Iran in njegov jedrski program prvi izziv nove vlade.

Med drugimi prednostnimi nalogami nove vlade je Netanjahu omenil stabilizacijo gospodarstva, prizadevanje za mir v regiji, bolj enakopravno vojsko in zmanjšanje stroškov bivanja, nad porastom katerih se močno pritožujejo številni Izraelci. Poznavalci vnovično Netanjahujevo zmago označujejo kot slab obet za nadaljevanje zastalih mirovnih pogajanj s Palestinci.

Avigdor Lieberman, predsednik stranke Izrael Moj dom, je izrazil zadovoljstvo, da so na volitvah dosegli dva glavna cilja. "Zagotovili smo kontinuiteto v vladanju nacionalistične struje in kontinuiteto vodstva premierja Benjamina Netanjahuja," je dejal.

Desna vlada ali Netanjahu v opoziciji?
Politični analitiki napovedujejo, da Izrael zdaj čaka nekaj tednov političnega kupčkanja in trgovanja v iskanju nove vlade. Netanjahu naj bi skušal koalicijo sestaviti še s skrajno desničarsko stranko Habajt Hajehudi, ki jo vodi poslovnež Naftali Benet, nekdanji vodja Netanjahujevega kabineta, in ki je na volitvah zasedla 12 sedežev v parlamentu. Nekateri analitiki pa ob tem omenjajo celo možnost, da bi Netanjahujeva koalicija na koncu pristala v opoziciji.

Politični novinec dobil kar 19 poslanskih mandatov
Veliko presenečenje volitev je Jair Lapid, vpliven novinar in politični novinec, saj je njegova na novo ustanovljena sredinska stranka Ješ Atil (Obstaja prihodnost) dobila kar 19 poslanskih mandatov. Lapid je že zavrnil možnost, da bi se pridružil Netanjahujevi koaliciji, razen če bi se premier resno zavzel za mirovni proces s Palestinci. "Imamo omejitve, ki jih ne bomo prešli, pa tudi če to pomeni, da bomo sedeli v opoziciji," je povedal eden od vodilnih predstavnikov stranke.

Laburistična stranka, ki je v prejšnjem sklicu zasedala le sedem sedežev, se je znova okrepila, saj bo v novi sestavi kneseta zasedala 17 sedežev.