Isaac je ob južno obalo ZDA udaril natanko sedem let po uničujočem orkanu Katrina. Foto: EPA
Isaac je ob južno obalo ZDA udaril natanko sedem let po uničujočem orkanu Katrina. Foto: EPA
Chef Menteur Highway
Ob prihodu orkana Isaaca izpraznjena avtocesta Chef Menteur, ki teče vzdolž louisianske obale. Foto: EPA

O žrtvah zaradi orkana ne poročajo, medtem ko po prvih ocenah škoda ne bo katastrofalna. Zaradi orkana je brez elektrike ostalo pol milijona odjemalcev.

Ameriški center za spremljanje orkanov je sporočil, da je, potem ko je dosegel obalo, Isaac oslabel v tropsko nevihto. V prihodnjih 48 urah bo na poti proti notranjosti še izgubil moč.

Isaac se je ob prihodu na kopno iz Mehiškega zaliva za nekaj časa ustavil in se nato znova začel premikati proti severovzhodu. S seboj je prinesel do 3,5 metra visoke plimne valove, ki so poplavili obalne ceste in med drugim v past ujeli dva policista v avtomobilu, ki pa so ju hitro rešili s pomočjo čolna.

Južno od New Orleansa je voda prestopila nasip kanala, ki pa ni del obrambnega sistema mesta, ki so ga po uničujočem orkanu Katrani pred sedmimi leti popravili in utrdili. Za zdaj nasip drži vodo.

Ob trčenju z obalo je veter dosegal hitrost do 130 kilometrov na uro.

Isaac, ki je v ponedeljek poskrbel za preložitev začetka nacionalne konvencije republikanske stranke v Tampi na Floridi, je prišel na kopno iz Mehiškega zaliva kakšnih 120 kilometrov jugovzhodno od New Orleansa, kjer so prebivalci nanj pripravljeni, vojaški inženirji pa zatrjujejo, da bodo obnovljeni nasipi kanalov po Katrini vzdržali preizkušnjo.

Dve državi v primežu orkana
Prebivalci New Orleansa niso pretirano zaskrbljeni in pravijo, da bodo Isaac prestali brez težav, če jim je uspelo prestati veliko hujšo Katrino. Večina ljudi na poti orkana je ostala na svojih domovih, obvezne evakuacije pa so bile ukazane le za nekaj najbolj ogroženih obalnih območij v Louisiani in Misisipiju.

Tropski orkan se s hitrostjo 13 kilometrov na uro pomika naprej proti severozahodu in povzroča težave z vetrom in dežjem veliko dlje od svojega središča, saj zajema območje, ki se razteza od Louisiane na zahodu do Alabame na vzhodu.