Francozi so na pomoč pri reševanju talcev poslali svoje vojake. Foto: EPA
Francozi so na pomoč pri reševanju talcev poslali svoje vojake. Foto: EPA

Sedem tujcev je bilo zaposlenih v rudniku urana na severu Nigra, med njimi pa je pet francoskih državljanov. Ugrabljeni tujci so delali za francosko jedrsko podjetje Areva, ki upravlja rudnik v bližini Arlita, in francosko gradbeno podjetje Vinci.

V svoji izjavi je Severnoafriška veja Al Kaide (AQIM) sporočila, da bo kmalu naslovila zahteve na francosko vlado in jo ob tem opozorila pred "neumnimi dejanji." Krajevna veja mednarodne teroristične mreže je julija usmrtila 78-letnega francoskega talca, potem ko so ga francoski pripadniki posebnih enot poskušali neuspešno rešiti.

Francozi na pomoč
Do zdaj islamski skrajneži niso delovali na območju, kjer je bilo ugrabljenih pet državljanov Francije, eden iz Toga in eden iz Madagaskarja. Po poročanju vira blizu oblasti je že konec tedna v Niger prispelo okoli sto francoskih pripadnikov protiteroristične enote, da bi pomagali pri osvobajanju talcev.

Vir še poroča, da je po ugrabitvi sedmih tujcev vojaška hunta v Nigru dala dovoljenje francoski vojski za uporabo njihovega zračnega prostora in ozemlja, da bi našli in osvbodili talce. Francoska televizija TF1 je poročala, da je več sto francoskih komandosov prispelo tudi v sosednjo Burkino Faso.

Obsežno območje, ki zajema Saharo in Sahel ter pokriva države od Mavretanije, Malija, Nigra, Čada do Alžirije, je nemogoče nadzorovati in je bilo že v preteklosti priča tihotapcem in oboroženim tolpam, v zadnjih letih pa se je pridružila še ena nevarnost - ustanovitev krajevne veje Al Kaiide.