Ugrabljena dekleta so stara od 16 do 18 let. Ugrabitelji so sporočili, da so se v ujetništvu spreobrnila v islam. Foto: Reuters
Ugrabljena dekleta so stara od 16 do 18 let. Ugrabitelji so sporočili, da so se v ujetništvu spreobrnila v islam. Foto: Reuters
Goodluck Jonathan
Jonathan je sprejel ponujeno pomoč tujih držav pri iskanju deklet. Foto: Reuters

Skupina, ki že nekaj let z napadi in ugrabitvami ustrahuje severovzhodni del Nigerije, je v ponedeljek v videoposnetku sporočila, da je ugrabljena dekleta pripravljena izpustiti za prostost njihovih zaprtih borcev.

"Zelo jasno je povedal, da ne bo nobenih pogajanj z Boko Haramom, ki bi vključevala zamenjavo ugrabljenih deklet za zapornike," je po obisku v Abuji dejal britanski minister za Afriko Mark Simmonds.

Pripadniki Boko Harama so 14. aprila vdrli v srednjo šolo v Chiboku na severovzhodu najbolj poseljene afriške države in ugrabili 276 deklet, ki so se pripravljala na izpite.

Nekaterim dekletom je uspelo pobegniti, medtem ko jih okoli 200 še vedno ostaja v ujetništvu. Vodja skupine Abubakar Šekau je v prvem posnetku po ugrabitvi sporočil, da bodo dekleta prodali na trgu.

Nigerijskim oblastem so pri iskanju deklet ponudile pomoč številne države, med njimi ZDA, Velika Britanija, Kitajska in Izrael. Po svetu je medtem stekla kampanja za osvoboditev deklet, ki so jo podprle številne znane javne osebnosti.

Nizka morala med vojaki
Jonathan je pred letom dni v treh zveznih državah na severovzhodu razglasil izredne razmere in sprožil vojaško ofenzivo proti skrajnežem. Kljub njegovim trditvam, da je bila ofenziva uspešna in je delovanje skupine omejila na odročne predele, ga je Boko Harama postavil na laž z nedavnimi odmevnimi napadi v prestolnici Abuja.

Da je nigerijska vojska neučinkovita v boju proti skrajnežem in hkrati demoralizirana, dokazuje tudi današnji incident, ko so vojaki po poročanju BBC-ja streljali na svojega poveljnika, ki ga krivijo za smrt kolega v zasedi skrajnežev.

Vojaki so poveljniku očitali, da je ogrozil njihova življenja in življenja njihovih družin, ko jih je slabo opremljene poslal v boj proti upornikom. Nadrejenim tudi očitajo, da niso izpolnili obljube o dobavi posebne opreme za boj na prvih bojnih črtah.