V kampanjo za osvoboditev deklet se je vključila tudi Michelle Obama. Foto: Twitter
V kampanjo za osvoboditev deklet se je vključila tudi Michelle Obama. Foto: Twitter
Nigerija
Razdejanje po napadu Boko Harama. Foto: EPA

Varnostni svet je na petkovem srečanju izrazil ogorčenje nad ugrabitvami deklet v Nigeriji in zahteval njihovo takojšnjo izpustitev, v nasprotnem primeru pa je zagrozil z ukrepanjem.

"Članice Varnostnega sveta bodo pozorno spremljale razmere glede ugrabljenih deklet in razmislile o primernih ukrepih proti Boku Haramu," je v izjavi za javnost zapisal 15-članski svet, v katerem sedi tudi Nigerija, kjer od leta 2002 deluje skrajna islamska skupina, katere ime v lokalnem jeziku hausa pomeni "zahodna izobrazba je grešna".

Leta 2009 je Boko Haram začel kampanjo terorja na severu najbolj poseljene afriške države in sledili so napadi, eksplozije in ugrabitve, vse za strmoglavljenje osrednjih oblasti in vzpostavitev srednjeveškega islamskega kalifata na podlagi strogih šeriatskih zakonov.

Skupina je v teh letih postala daleč največja grožnja varnosti in stabilnosti v največji afriški izvoznici nafte s 170 milijoni prebivalcev, od katerih je ena polovica muslimanov, ki živijo pretežno na severu, in druga polovica na jugu živečih kristjanov.

ZDA so skupino lani jeseni uvrstile na seznam terorističnih organizacij, zdaj pa to zahtevajo tudi od najvišjega organa Svetovne organizacije. Ameriška veleposlanica pri ZN-u Samantha Power je dejala, da morajo krivci odgovarjati.

Nigeriji so pomoč pri iskanju ugrabljenih deklet med drugim obljubile ZDA, Velika Britanija, Francija in Kitajska. Vodja Boko Harama Abubakar Šekau je v videposnetku v začetku tedna zagrozil, da bodo dekleta prodali na trgu. Nekatera dekleta naj bi že bila prisiljena v poroke z islamskimi borci.

Obama že ukrepal
Ugrabitev je razburila ne samo nigerijsko javnost, ampak vso svetovno javnost in več znanih osebnosti je sprožilo kampanjo za njihovo osvoboditev.

Ameriška prva dama Michelle Obama je tokrat namesto moža spregovorila v predsednikovem rednem tedenskem radijskem nagovoru, kjer je izrazila ogorčenje.

"Kot milijoni ljudi po svetu sva mož in jaz ogorčena in zlomljenih src nad ugrabitvijo več kot 200 nigerijskih deklet iz internata sredi noči," je dejala prva dama.

"Želim, da veste, da je Barack naročil vladi, naj naredi vse potrebno v podpori prizadevanjem nigerijskih oblasti pri iskanju deklet in njihovi vrnitvi domov," je še dodala.

Michelle Obama je spomnila, da je bila šola, kjer so izvedli ugrabitve, zaprta zaradi varnostnih groženj, a so dekleta vztrajala pri vrnitvi in opravljanju izpitov.

Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan, ki je bil dolgo tiho glede incidenta, je v petek dejal, da so dekleta še vedno v državi. Po nekaterih prejšnjih poročil naj bi jih namreč del prepeljali v sosednja Kamerun in Čad.