Preiskovalci bodo poskusili najti deklice na podlagi videoposnetka. Vodja mesta Čibuk je na podlagi rastlinja presodil, da bi bila dekleta lahko v bližnjem gozdu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Preiskovalci bodo poskusili najti deklice na podlagi videoposnetka. Vodja mesta Čibuk je na podlagi rastlinja presodil, da bi bila dekleta lahko v bližnjem gozdu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vodja skupine Boko Haram Abubakar Šekau je pozval k izpustitvi članov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nigerija v pogajanja z ugrabitelji

ZDA bodo v Nigeriji izvajale posebno nadzorno misijo. V iskalno akcijo bo sicer vključenih 30 agentov ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI. Po dogovoru z nigerijsko vlado imajo ZDA tudi dostop do komercialnih satelitskih posnetkov.

Posebna letala
V reševalni akciji bodo uporabili posebno letalo, pri tem pa ni znano, kateri tip letala bodo uporabili. BBC-jev dopisnik iz Washingtona Rajini Vaidyanathan je poročal le to, da imajo ZDA "zelo izpopolnjena letala, ki lahko prestrežejo telefonske pogovore in drug telekomunikacijski promet". Po poročanju Reutersa pa naj bi pri iskanju razmišljali tudi o možnosti uporabe trotov.

ZDA so se dejavno vključile v iskalno akcijo po tem, ko so v ponedeljek člani skrajne islamistične skupine Boko Haram objavili videoposnetek približno 120 deklet. Vodja skupine Abubakar Šekau je povedal, da so se vse deklice spreobrnile v islam, na posnetku jih je mogoče videti med molitvijo. Na 17-minutnem posnetku, ki so ga poslali francoski agenciji AFP, govorijo tri deklice, oblečene v hidžab. Dekleta so skrajneži ugrabili v noči na 14. april iz šolskega internata.

Dekleta poskušajo iskati na podlagi videoposnetka
Kot je še sporočila tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki, si ameriška obveščevalna služba podrobno ogleduje omenjeni videoposnetek, da bi morebiti iz njega razbrali kakšno ključno sled.

Vodja mesta Čibuk Pogu Bitrus, iz katerega so bila dekleta ugrabljena, je na podlagi rastlinstva - na posnetku so za dekleti zelena drevesa -, sklepal, da so uporniki dekleta odpeljali v bližnji gozd Sambisa. Sprva so mediji omenjali, da naj bi dekleta prepeljali v sosednji Čad ali Kamerun, kjer naj bi jih za zelo malo denarja (pisalo se je tudi o 12 evrih) prodali za sužnje ali žene.

Pogoj za izpustitev deklet: zamenjava
Šekau je v videoposnetku pozval k izpustitvi članov skupine v zameno za izpustitev ugrabljenih deklet: "Pri vsemogočnem Alahu prisežem, da jih ne boste več videli, dokler ne boste izpustili naših bratov, ki ste jih zaprli," je dejal. A kot kaže nigerijski notranji minister Abba Moro tej rešitvi ni naklonjen.

Skupina Boko Haram, katere ime v prevodu pomeni "zahodna izobrazba je grešna", je leta 2009 začela kampanjo terorja na severu Nigerije, sledili so napadi, eksplozije in ugrabitve, vse za strmoglavljenje osrednjih oblasti in vzpostavitev srednjeveškega islamskega kalifata na podlagi strogih šeriatskih zakonov. Skupina je v teh letih postala daleč največja grožnja varnosti in stabilnosti v največji afriški izvoznici nafte s 170 milijoni prebivalcev, od katerih je ena polovica muslimanov, ki živijo pretežno na severu, in druga polovica na jugu živečih kristjanov.

Nigerija v pogajanja z ugrabitelji