Nekatera dekleta naj bi se otrokom v zameno za plačilo odrekla sama, druge so v to prisilili. Foto: EPA
Nekatera dekleta naj bi se otrokom v zameno za plačilo odrekla sama, druge so v to prisilili. Foto: EPA
Mnoge Nigerijke so presiromašne, da bi lahko vzgajale otroke. Foto: EPA
Povpraševanje po dečkih je večje kot po deklicah. Foto: EPA

Policija je po poročanju Guardiana iz nezakonite porodnišnice v južnonigerijskem mestu Aba rešila 32 nosečih deklet, večinoma starih od 15 do 17 let. Najstarejša med njimi naj bi bila stara 20 let, nekatere pa še vedno hodijo v osnovno šolo.
Dekleta naj bi bila zaklenjena na kliniki, da bi lahko rojevala dojenčke, ki bi jih nato prodajali za nezakonite posvojitve ali - še srhljivejše - za potrebe čarovniških obredov. Policijski predstavnik Bala Hasan je povedal: "Pred tremi dnevi smo vdrli na posest fundacije Cross, potem ko smo dobili prijavo, da lastnik tam zadržuje noseča dekleta, da bi mu rojevala otroke."

Dečki vredni 31 dolarjev več
V raciji so aretirali lastnika, ki se mora zdaj zagovarjati zaradi obtožb, da navadno prodaja dojenčke ljudem, ki jih nato uporabljajo v čarovniških obredih. Policija je med racijo odkrila tudi štiri dojenčke, ki jih je lastnik že prodal, a jih kupci še niso prišli iskat.

Nekatera od rešenih deklet so policiji povedala, da jim je lastnik bolnišnice plačal 192 dolarjev za dečke in 161 dolarjev za deklice. Dečki so vredni več, ker lahko podedujejo zemljo.
Dr. Hyacinth Orikara, lastnik fundacije Cross, se bo moral najverjetneje zagovarjati zaradi obtožb zlorabe otrok in trgovine z belim blagom. Za kupovanje in prodajo otrok je zagrožena 14-letna zaporna kazen. Orikara ima univerzitetno diplomo in je zaposlen v državni upravi za zdravstvo, vse obtožbe pa je zanikal, češ da je fundacijo ustanovil zato, da bi pomagal najstnicam z nezaželenimi nosečnostmi.

Obredno ubijanje novorojenčkov
Po Unescovem poročilu je trgovina z belim blagom tretji najpogostejši zločin v Nigeriji - po finančnih prevarah in trgovini z mamili. Vsak dan po državi prodajo najmanj deset otrok, trgovce pa le redko ujamejo.
Dojenčke prodajajo tudi po 6.400 dolarjev, odvisno od spola. Najstnice z nenačrtovanimi nosečnostmi včasih zvabijo na klinike, nato pa jih prisilijo, da se odrečejo svojim otrokom. Te nato pogosto dajo v nezakonite posvojitve ali pa, po nekaterih delih države, ubijejo v čarovniških obredih, ker naj bi s tem okrepili uroke.

Splav je v Nigeriji prepovedan, dekleta pa imajo občutek, da z nenačrtovano nosečnostjo obremenjujejo svojo družino. V družbi so noseča dekleta močno stigmatizirana, zato pogosto zbežijo od doma, pojasnjujejo v Nacionalni agenciji za preprečevanje tihotapstva. Ob tem dodajajo še, da je nezakonit trg dojenčkov vse bolj razširjen, še zlasti na jugovzhodu države.
Včasih tolpe operirajo tudi tako, da ima moški namerno spolni odnos z dekletom, če pa ta zanosi, jo nato nagovori, da proda otroka za drobiž.