Izsledke neodvisne preiskave je predstavila nekdanja Nismanova žena, sodnica Sandra Arroyo Salgado. Foto: EPA
Izsledke neodvisne preiskave je predstavila nekdanja Nismanova žena, sodnica Sandra Arroyo Salgado. Foto: EPA
Alberto Nisman
Alberto Nisman je v svojem poročilu predsednico in zunanjega ministra obtožil, da sta skušala prikriti dejstva glede napada leta 1994. Foto: Reuters

Nismanova nekdanja žena, sodnica Sandra Arroyo Salgado, je na novinarski konferenci dejala, da je preiskava, ki jo je izvedla skupina strokovnjakov, izključila možnost nesreče ali samomora. Strokovnjaki so do ugotovitev prišli na podlagi avtopsije in obstoječih forenzičnih dokazov. Kot poroča BBC, je bil eden izmed strokovnjakov, ki so sodelovali pri preiskavi, nekdanji načelnik policije v Buenos Airesu Daniel Salcedo.

Salgadova je na tiskovni konferenci dejala še, da je njeno poročilo "na voljo tožilcu in sodniku, ki sodelujeta v uradni preiskavi Nismanove smrti". Ob tem je izrazila tudi razočaranje, da družinski člani niso smeli sodelovati pri preiskavi kraja smrti, čeprav so imeli do tega pravico.

Kot je znano, so Nismana našli ustreljenega v glavo na njegovem domu 18. januarja, le nekaj ur preden naj bi v kongresu predstavil poročilo, v katerem je predsednico Cristino Fernandez de Kirchner in zunanjega ministra Hectorja Timermana obtožil, da sta skušala prikriti dejstva glede terorističnega napada leta 1994 na judovski kulturni center v Buenos Airesu.

Predsednica in minister naj bi skušala prikriti dogovor z Iranom
Po smrti tožilca Alberta Nismana so njegovi kolegi proti Kirchnerjevi vložili obtožnico, ki pa jo je pretekli teden sodnik Daniel Rafecas zavrnil, ker po njegovem mnenju ni bil storjen noben zločin. Pred smrtjo je Nisman Kirchnerjevo in zunanjega ministra Hectorja Timermana v obsežnem poročilu obtožil prikrivanja resnice o napadu leta 1994, v katerem je umrlo 85 ljudi, 300 pa je bilo ranjenih. Predsednica in minister naj bi skušala prikriti dogovor z Iranom, v skladu s katerim sta se v zameno za iransko nafto odpovedala pregonu organizatorjev napada.

Kirchnerjeva je po smrti Nismana večkrat omenila povezavo med obveščevalnimi službami in smrtjo tožilca, nekaterim agentom obveščevalne službe Secretaria de Inteligencia (SI) pa je očitala, da so v sodelovanju s tožilci in novinarji nanjo izvajali napade in sprožali neutemeljene obtožbe.