Napdalec je morilsko vožnjo končal v spomeniku. Foto: EPA
Napdalec je morilsko vožnjo končal v spomeniku. Foto: EPA
Nizozemska kraljica Beatrix
Vidno pretresena kraljica Beatrix je po napadu Nizozemce nagovorila po televiziji. Foto: Reuters

Napadalec je avtobus v mestu Apeldoorn zgrešil. Med drvenjem pa se je zaletel v množico in ubil pet ljudi, več jih je ranil. Njegovo divjanje se je končalo, ko se je zaletel v kamnit spomenik. Policija ga je težko poškodovanega prepeljala v bolnišnico, kjer so ga operirali, a mu ni bilo več pomoči.

Šokirani Nizozemci se sprašujejo, kaj ga je gnalo k dejanju. Na dan, ki ga po navadi Nizozemci izrabijo za počitek po proslavah ob nacionalnem prazniku, so zastave spustili na pol droga, ljudje pa podpisujejo knjige sožalja.

"Sončna oranžna je postala globoko črna," se glasi ena od naslovnic na časopisu, druga pa se je spraševala, "Ali to pomeni konec tradicije?".

Napadalec deloval sam
38-letni napadalec je v bolnišnici umrl okoli enih ponoči. Takoj po napadu je napadalec policiji povedal, da je bila njegova tarča kraljeva družina, njegov motiv pa ostaja neznanka. Policija je preiskala njegovo hišo, kjer niso odkrili nobenega orožja ali eksplozivnih sredstev. Prav tako ni nobenih znakov, da bi bil v načrtovanje napada vpleten še kdo drug.

Dejanje iz obupa ali napad na enotnost?
Sosedi so napadalca, ki je živel v majhnem mestu Huissen, okoli 40 kilometrov južno od Apeldoorna, opisali kot tihega, vase zaprtega moškega, ki je živel sam. Pred kratkim je izgubil službo, zaradi česar je bil prisiljen v selitev, zato nekateri nizozemski mediji ugibajo, da je šlo za dejanje iz obupa. Spet drugi domnevajo, da je šlo za napad na naciopnalno enotnost sicer razdeljene države. "Kraljičin dan je en dan v letu, ko globoko razdeljena Nizozemska praznuje dejstvo, da pozna tudi enotnost," je zapisal komentator dnevnika Het Financieele Dagblad. "Napad na ta dan je zamajal temelje naše družbe."

T. V.