Ebru Umar se je rodila v Haagu, oba starša pa sta Turka. Obenem je v svojih objavah tudi ostra kritičarka militantnega islama. Foto: EPA
Ebru Umar se je rodila v Haagu, oba starša pa sta Turka. Obenem je v svojih objavah tudi ostra kritičarka militantnega islama. Foto: EPA

"Policija je pred vrati. Ni šala," je zapisala na Twitterju pred sobotno aretacijo, pozneje pa je dodala, da je "svobodna, a ne sme zapustiti države", piše Guardian. Umarjeva je znana ateistka in feministka. Je nizozemska novinarka turškega rodu, pred kratkim pa je napisala tudi članek, v katerem je ostro kritizirala Erdoganovo politiko, izvlečke članka pa je objavila na Twitterju.

"Nesrečno izbrane besede narobe interpretirane"
Aretirali so jo v letoviškem mestu Kusadasi v zahodni Turčiji, kjer je bila na počitnicah. Zatem so jo privedli pred sodnika. Kot je poročal nizozemski Geenstijl, so dobili sporočilo od Umarjeve, da je bila aretirana, potem ko je nekdo prijavil njene objave na Twitterju na dežurno telefonsko številko, ki so jo odprle turške oblasti.

Turški konzulat naj bi prejšnji teden turške organizacije na Nizozemskem prosil, naj posredujejo elektronsko pošto in sporočila na družbenih omrežjih, ki žalijo Erdogana, kar je razburilo nizozemske oblasti. Nizozemski premier Mark Rutte je dejal, da poziva Ankaro, da pojasni klic, saj ni bilo jasno, kaj je turška vlada želela doseči. Turški konzulat je v zagovoru pojasnil, da je bila nota poslana prek konzularnega uradnika, njegove "nesrečno izbrane besede" pa so bile "napačno interpretirane". Nizozemski minister za izobraževanje Jet Bussemaker je aretacijo zaradi tvita označil za absurdno.

Turki žalitev predsednika označujejo za zločin
Rutte je sporočil, da se je slišal z Umarjevo in da je nizozemsko veleposlaništvo z njo v stiku, da ji bo lahko pomagalo. Umarjeva je v svojem članku poziv konzulata primerjala s praksami nizozemske podružnice nacistične stranke pred in med drugo svetovno vojno. Novinarkin profil na Twitterju dokazuje, da je bila v stiku s svojimi kritiki, delila pa je tudi objavo osebe, ki je trdila, da jo je prijavila policiji.

Žalitev predsednika je v Turčiji obravnavana kot zločin, ki se lahko kaznuje tudi s štirimi leti zapora. Odkar je Erdogan leta 2014 postal predsednik, so tožilci odprli več kot 1.800 primerov žalitev predsednika. Primer Umarjeve sledi ogorčenju v Nemčiji, potem ko je vlada dala zeleno luč za začetek kazenskega postopka zoper priljubljenega komika Jana Böhmermanna, ki je spisal satirično pesem o Erdoganu. Turčija je lani izgnala nizozemsko novinarko Frederike Geerdin, ki je bila aretirana septembra 2015, saj naj bi pomagala kurdskim upornikom.