Princ Johan Friso s hčerkama Luano in Zario lani v Lechu. Foto: Reuters
Princ Johan Friso s hčerkama Luano in Zario lani v Lechu. Foto: Reuters

Plaz, ki naj bi bil širok okoli 30 metrov in dolg 40 metrov, se je po poročanju avstrijskih medijev sprožil okoli 12.15, ko naj bi princ Johan Friso, 43-letni drugi sin kraljice, še z nekom smučal zunaj urejenih smučišč.

"Po klicu v sili so na prizorišče prišle reševalne ekipe s helikopterjem. Princa so takoj našli in ga rešili," je povedal predstavnik policije. Po 15 minutah so ga nezavestnega rešili izpod snega in oživljali, nato pa s helikopterjem prepeljali v univerzitetno bolnišnico v Innsbrucku, kjer je v kritičnem, a stabilnem stanju. Po nepotrjenih podatkih naj bi utrpel več poškodb, med njimi zlom lobanje. Ob njem sta žena in mati.

Na smučanju tudi kraljica
Nizozemska družina zimske počitnice pogosto preživlja v Lechu v Vorarlbergu, kjer je letos razglašena 4. (od 5) stopnja nevarnosti plazov. V mondeni Lech na avstrijskem Tirolskem, kjer se zbirajo slavni in bogati, so minulo nedeljo pripotovali tudi nizozemska kraljica Beatrix z najstarejšim sinom Willemom Alexandrom, njegovo soprogo Maximo in njunimi tremi hčerami.

Kmalu potem, ko je avstrijska novinarska agencija poročala, da je plaz zasul člana nizozemske kraljeve družine, je nizozemski premier Mark Rutte sporočil, da to ni kraljica Beatrix.

Princa Johana Frisa so po poroki z Mabel Wisse Smit, ki ni modre krvi, izključili iz nasledstva za nizozemsko krono. Uradno tako ni več član nizozemske kraljeve družine. Poroki je sprva nasprotoval tudi nizozemski parlament, saj je imela nevesta nerazjasnjeno razmerje z nekim kriminalcem.