Noriegovo izročitev zahteva tudi Panama, kjer ga obtožujejo odgovornosti za umore političnih nasprotnikov, ko je bil še na oblasti. Foto: EPA
Noriegovo izročitev zahteva tudi Panama, kjer ga obtožujejo odgovornosti za umore političnih nasprotnikov, ko je bil še na oblasti. Foto: EPA

Noriego so prestani dogoletni kazni ZDA aprila izročile Franciji, kjer ga je čakalo sojenje zaradi pranja denarja kolumbijskih mamilarskih baronov preko francoskih bank.

Tožilstvo je zanj zahtevalo deset let zapora, sodišče pa je odredilo tudi zaplembo 2,3 milijona evrov, ki jih ima 76-letni general na francoskih računih. Noriegov odvetnik je dejal, da se mu zdi sedemletna kazen izjemno stroga.

Noriega je Panami vladal od leta 1981 do leta 1989, ko so ga med ofenzivo v tej srednjeameriški državi prijele ameriške sile. V ZDA so ga leta 1992 najprej obsodili na 40 let zapora, nato pa so mu kazen znižali na 30 let. Na podlagi mednarodne tiralice zaradi obsodbe v odsotnosti so ZDA izročile generala Franciji, čeprav se je močno boril proti temu in tudi zanikal vse obtožbe.

"Denar ni od mamil, ampak od Cie"
Francosko tožilstvo ga je obtožilo, da je prek banke BCCI opral 2,3 milijarde evrov denarja od trgovine z mamili. Nezakonito pridobljeni denar naj bi Noriega prek svoje žene in posebej za to ustanovljene družbe porabil za nakup treh luksuznih stanovanj v Parizu.

Noriega vztraja, da denar ne izvira iz trgovine z mamili, ampak da gre za bogastvo njegove žene, dediščino njegovega brata in plačil ameriške obveščevalne agencije Cia.