Noriega je zadnjih 20 let preživel v zvezni kaznilnici na Floridi. Foto: EPA
Noriega je zadnjih 20 let preživel v zvezni kaznilnici na Floridi. Foto: EPA
V Panami je kot general Noriega širil strah in trepet med nasprotniki. Foto: EPA

Potem ko je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton podpisala nalog o predaji, je bil opravljen še zadnji korak, potreben za Noriegovo izročitev.
Francija hoče nekdanjemu diktatorju soditi, ker naj bi uporabljal njen bančni sistem za pranje mamilarskega denarja.
Noriega je zadnjih 20 let preživel v zvezni kaznilnici v Miamiju. Leta 1992 je bil obsojen zaradi prekupčevanja s kokainom, gangsterskega izsiljevanja in pranja denarja. Njegova kazen se je iztekla pred dvema letoma in pol, o njegovi naslednji destinaciji pa se je na sodišču bila ogorčena bitka.
Odvetniki presenečeni
Izročitev Franciji je bila presenečenje za Noriegove miamijske odvetnike, ki so Panamca zagovarjali več kot 20 let. "Pričakovali bi, da bo, če je bil nalog podpisan, zunanje ministrstvo imelo vsaj toliko spoštovanja, da bi poklicalo njegove odvetnike in jim sporočilo za podpis," je dejal Frank Rubino, Noriegov zagovornik.
Obramba je trdila, da ZDA kršijo ženevsko konvencijo, ker Noriege ne pošljejo nazaj v Panamo, kjer ga je po ameriški invaziji na Panamo leta 1989 zajela vojska ZDA. Ameriška zvezna sodišča so vztrajno razsojala proti Noriegi, nazadnje januarja letos.
Ameriške sile so nekdanjega diktatorja strmoglavile med operacijo Nifty Package (Imenitni paket), kot se je imenovala invazija na Panamo leta 1989.
Vojni zapornik
Noriega se je skušal zateči v veleposlaništvo Vatikana v Panama Cityju, a so ga ameriške sile obkolile in predvajale glasno glasbo ob različnih urah. Šlo je za psihološko igro, s katero so skušali spraviti generala ob živce.
3. januarja 1990 se je predal, nato pa so ga odpeljali v ZDA na civilno sojenje. Po obsodbi je dobil status vojnega zapornika. V letih pripora je bolehal za rakom na prostati, zadela pa ga je tudi kap.

Panama, kjer Noriego čaka obtožba umora političnega nasprotnika, je zahtevala njegovo izročitev, a ga zdaj namesto tega čaka sojenje v Franciji.