Z razlogom nasmejana zunanja ministra Rusije in ZDA. Foto: Reuters
Z razlogom nasmejana zunanja ministra Rusije in ZDA. Foto: Reuters

Šlo je le še za zadnji uradni korak po ratifikaciji sporazuma v senatu konec decembra lani in v ruski dumi v sredini januarja. Sporazum sta po dolgotrajnih pogajanjih predsednika obeh držav, Barack Obama in Dmitrij Medvedjev, podpisala osmega aprila lani v Pragi.

"Res smo veseli, da je to končno in v celoti narejeno," je v petek izjavila ameriška državna sekretarka, generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun pa je uveljavitev pogodbe označil za "zgodovinski politični mejnik na poti do skupnega cilja - sveta brez jedrskega orožja".

Še nižje številke
Nova pogodba o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve med državama predvideva omejitev 1.500 jedrskih bojnih konic za obe strani, kar je za 30 odstotkov manj, kot je določala prva taka pogodba. Od tega bosta državi lahko imeli 700 nameščenih medcelinskih raket, kar je dvakrat manj kot v prvotnem Startu, in 800 nameščenih ali nenameščenih nosilcev medcelinskih raket. Prvi Start je bil podpisan leta 1991, iztekel pa se je decembra leta 2009.

Čeprav novi sporazum državama pušča dovolj jedrskih konic za večkratno razstrelitev sveta, pa vseeno velja za pomemben dosežek v zunanji politiki za predsednika Obamo, veliko vrednost pa ima tudi za zagon še boljših odnosov med ZDA in Rusijo.