Tisti, ki so objavili spletno stran, so med drugim zapisali, da bodo z objavo registra vlado razbremenili pritiskov, naj ga objavi, ter da je javni interes pomembnejši od zasebnega. Foto: EPA
Tisti, ki so objavili spletno stran, so med drugim zapisali, da bodo z objavo registra vlado razbremenili pritiskov, naj ga objavi, ter da je javni interes pomembnejši od zasebnega. Foto: EPA
Ivo Josipović
Hrvaški predsednik Ivo Josipović je v svoji predvolilni kampanji podpiral objavo registra, ne strinja pa se z načinom, kako je bil register objavljen v torek zvečer. Foto: EPA
Marko Rakar
Hrvaški blogar Marko Rakar. Foto: http://mrak.org/about/

V torek zvečer so neznanci na spletni strani http://www.registarbranitelja.com/, do katerega dostop ni več mogoč, objavili del tajnega registra vojnih veteranov. Kdo je postavil sporno spletno stran, ki je na strežniku v ZDA, za zdaj ni znano. Po poročanju hrvaških medijev ni bil objavljen celoten register, temveč večji del, ki vsebuje podatke o pripadnikih obrambnega ministrstva, ne pa tudi o pripadnikih policije, ki imajo status veteranov.

Zanimivo pri vsej zgodbi je, da vlada nasprotuje objavi tega registra, saj naj bi bili podatki o udeležencih vojne tajni. Nasprotno pa zagovorniki objave registra, med katerimi so številni veterani, menijo, da obstaja veliko "lažnih veteranov", ki nikoli niso bili na fronti, zaradi veteranskega statusa pa imajo številne privilegije.

Kot poroča Jutarnji list, so hrvaški policisti aretirali znanega hrvaškega blogarja Marka Rakarja, ki so ga zaradi utaje davkov odstranili z liste potencialnih svetovalcev hrvaškega predsednika Iva Josipovića. Kot je neuradno izvedel hrvaški časnik, naj bi bil ravno Rakar povezan z objavo registra. Prav tako sumijo, da naj bi bile Rakarju znane okoliščine objave podatkov kot tudi osebe, ki so podatke objavile.

Na spletnem omrežju Facebook je hrvaški časnik Jutarnji list ustanovil skupino: Ali je bilo treba objaviti register vojnih veteranov javno?, na katerem uporabniki objavljajo svoje argumente "za" in "proti". Za ogled sledi povezavi.


Kosorjeva: Vlada tega ne bo tolerirala
Hrvaško ministrstvo za obrambo je objavo registra strogo obsodilo, saj naj bi šlo za "priotizakonsko in protiustavno dejanje". Tudi hrvaška premierka Jadranka Kosor je dejala, da je zgodba resnejša, kot se zdi. "Gre za delo paraobveščevalnega podzemlja, ki ima za cilj destabilizirati sistem," je dejala novinarjem, potem ko je na sedežu vlade sprejela člane komisije za spremljanje izvajanja nacionalnega programa za Rome. Po njenih besedah je očitno, da so podatki ušli iz državnih služb. Premierka je še zatrdila, da vlada tega ne bo tolerirala.

Dodala je, da so pristojne ustanove v torek zvečer začele preiskavo glede objave spornega registra ter da so na državnem tožilstvu vložili kazenske prijave proti neznanim storilcem. Gre za enega najbolj tajnih dokumentov hrvaške vlade, ki že leta izziva burne razprave med privrženci in nasprotniki objave.

"Prepričana sem, da bo vlada prišla do imen tistih, ki so ukradli nekatere podatke, ki so bili temelj za izdelavo registra veteranov. To je lastnina hrvaške države, objava katerega koli tajnega podatka pa je v nasprotju z ustavo in zakoni," je še dejala.

Josipović: Register je treba objaviti v skladu z zakoni
Zanimivo je, da se je v svoji predvolilni kampanji za objavo tega seznama zavzemal tudi predsednik Josipović. A kot je dejal, nasprotuje načinu, na katerega je bil register objavljen v torek in da si bo prizadeval za objavo registra v skladu z zakoni.