Domenico Palazzotto je redno objavljal fotografije razkošnih zabav in poležavanja po jahtah. Foto: Facebook
Domenico Palazzotto je redno objavljal fotografije razkošnih zabav in poležavanja po jahtah. Foto: Facebook
Mafijski vsakdan - limuzina in šampanjec. Foto: Facebook
V operaciji Apokalipsa je policija v Palermu aretirala kar 95 ljudi. Foto: EPA

Policija se je tako zdaj osredotočila na Facebook, v upanju, da se bodo kaj lažje dokopali do obremenilnih dokazov. Gradiva je več kot dovolj - potem ko je dolga leta zloglasna sicilijanska mafija komunicirala zgolj prek na roko napisanih šifriranih sporočil, se mlada generacija organom pregona posmehuje z brezsramnim paradiranjem svojega bogastva in moči.

Kot piše italijanski L'Espresso, je eden izmed mafijcev iz Palerma, 28-letni Domenico Palazzotto, pod lažnim imenom odprl profil na Facebooku, na katerem je do aretacije junija letos objavljal fotografije sebe na hitrih čolnih, v limuzinah in na večerjah, polnih šampanjca in jastogov. Palazzotto, vzhajajoči mafijski kralj, je imel pod svojim okriljem palermsko četrt Arenello, med "všečkanimi" stranmi na njegovem Facebooku pa najdemo neapeljsko glasbo in zloglasnega mafijskega botra Mattea Messino Denara.

"Pravi boter"
Palazzotto, ki se je v videu, objavljenem na strani, hvalil, da živi kot "pravi boter", si je na strani tudi izmenjeval sporočila z mladim mafijcem, ki se je želel pridružiti njegovemu klanu. "Moram poslati življenjepis?" je vprašal kandidat. "Da, brat. Moramo preveriti tvojo kartoteko. Ljudi brez madeža ne jemljemo," mu odgovori Palazzotto.

Na Facebooku je dejaven tudi Salvatore D'Alessandro, nekakšni mafijski deček za vse, ki je pod psevdonimom objavljal fotografije zabav s svojim šefom, Palazzottom, in ni skrival ambicij za vzpon po lestvici. "Za zdaj sem eden izmed manjših morskih psov. Lovim v globini. Ampak prišel bo čas, ko bom priplaval na površje, in takrat ne bom imel usmiljenja do nikogar," je zapisal.

Nepojmljivo za staro šolo
Tovrstne objave naj bi bile delno namenjene širjenju strahu med skupnostmi, ki jih nadzira mafija, a kot piše The Telegraph, bi se lahko tako početje mladim in bahavim mafijcem, ki skušajo po nizu aretacij starejših vodij "ponovno osvojiti Palermo", maščevalo. Sicilijanska mafija je namreč vedno prisegala na opreznost, policija, ki zdaj preverja psevdonime na družbenih omrežjih, pa bi lahko imela zdaj olajšano delo.

"Za staro šolo mafijcev bi bilo paradiranje na spletu nepojmljivo," je povedal policijski vir, ki ni želel biti imenovan. "Živeli so na kmetijah, od kruha, sira in zelenjave, ki je rasla tam, niso uporabljali telefona, ukaze pa so izdajali s sporočili, napisanimi na roko. Nova generacija uporablja Facebook, SMS-e in aplikacijo WhatsApp, da bi pokazala, kako hodi v najboljše klube, na plaže in v restavracije, ker menijo, da si bodo tako pridobili spoštovanje. Težava pa je, da se jim da tako precej lahko slediti, zato tudi toliko aretacij."

Palazzotto je bil med 95 mafijci, ki so jih v operaciji Apokalipsa junija letos aretirali v Palermu. Cilj operacije je bil obglaviti novo mafijsko vodstvo v sicilijanski prestolnici. Policija meni, da so za zdaj uspešno ustavili izsiljevanja, poneverbe, pranje denarja in prekupčevanje z mamili, ki je potekalo pod mafijskim okriljem. Ključna figura mafijskega preporoda v Palermu naj bi bil Palazzottov bratranec Gregorio Palazzotto, ki je ukaze izdajal kar iz zapora.