Foto:
Foto:
Otroci v Gazi
Izraelci so v Gazi v zadnjih desetih letih ubili tisoč otrok. Foto: EPA
Gaza
Od leta 2006 v Gazi vlada gibanje Hamas. Foto: EPA

Novinar Mladine in Radia Študent je bil gost spletnega klepeta ob izdaji knjižnega prvenca "Obleganje Gaze: Ubijanje palestinskega ljudstva", v katerem je združil svoje izkušnje s potovanj v palestinsko enklavo ob Sredozemskem morju.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Za prebivalce Gaze je dejal, da si ne želijo vojne z Izraelom in da ne sovražijo Izraelcev, vendar pa v Gazi živijo kot begunci in si želijo predvsem vrnitve domov, na svoja ognjišča, a jim je to onemogočeno, in to jih razumljivo jezi in spravlja v obup.

Valenčič je prepričan, da imajo Palestinci tudi druge možnosti, kot je nasilje, saj z bojnimi sredstvi ne bodo zmagali, ker je izraelska vojska najmočnejša vojska na Bližnjem vzhodu z najbolj sofisticiranim orožjem na svetu in neke palestinske rakete bitke ne bodo dobile.

Glede slike, ki jo dobivamo iz tega kriznega žarišča, je Valenčič kritičen in meni, da je izjemno popačena. O izraelskih mrtvih se namreč poroča zelo humano, sočutno, medtem ko se o palestinskih mrtvih poroča le skozi številke.

Zato sam pri pisanju knjige "ni mogel biti ravnodušen in prisiljeno objektiven", saj je v Gazo odšel zato, da popiše zgodbe, ki do zahodnih gledalcev skozi glavne medije enostavno ne pridejo.

In kako je z družabnim življenjem v Gazi? Poleti tam oživijo plaže s številnimi bari, a Valenčič ravno ne priporoča kopanja v morju, v katerega se zaradi uničene kanalizacije, katere obnove Izrael ne dovoli, vsak dan steka na milijone litrov kanalizacijskih in drugih škodljivih odplak. Sam je spoznal člane palestinske hiphopskupine DARG Team, s katerimi odigrali tudi partijo nogometa.

Valenčič ima kot številni drugi do izraelskega režima kritičnih tujih novinarjev prepovedan vstop v Izrael, a se je to vseeno enkrat izkazalo kot koristno.

"Mi je bil pa zaradi prepovedi vstopa v Izrael močno olajšan vstop v Iran, brez heca. Ko so na ambasadi v Erzurumu (vzhodna Turčija) videli, da imam prepovedan vstop v Izrael, so samo rekli 'Welcome' (Dobrodošli)", je povedal v klepetalnici.

Med potovanji po svetu so za Valenčiča bolj kot poznavanje jezikov pomembne telesne geste. "Moraš se naučiti njihove kulture in tradicije ter to nekako ponotranjiti, potem ni velik problem. Arabci, kljub drugačnemu splošnemu mnenju, so zelo odprti ljudje," pravi avtor knjige o Gazi.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate videospot palestinske hiphopskupine DRAG Team, katere člane je Valenčič spoznal v Gazi.