Številni menijo, da tokratna stavka ne bo veliko spremenila, saj je usoda Grčije odvisna od tuje pomoči, za kar bo nujno treba izvesti varčevalne ukrepe. Foto: EPA
Številni menijo, da tokratna stavka ne bo veliko spremenila, saj je usoda Grčije odvisna od tuje pomoči, za kar bo nujno treba izvesti varčevalne ukrepe. Foto: EPA

Zaradi vladnih varčevalnih ukrepov sta k letos že šesti splošni stavki pozvala sindikata zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju ADEDY in GSEE, ki zastopata okoli milijon zaposlenih. Zaprte so šole in uradi, delo v bolnišnicah pa je zaradi stavke zdravnikov ohromljeno, moten pa je tudi javni promet.

"Ne smemo si delati iluzij, varčevanje se bo v letu 2012 nadaljevalo in tudi mi se bomo mobilizirali, saj negotovost in grožnja zaradi brezposelnosti ostajata," je dejal vodja GSEE-ja Janis Panagopulos.

Zaradi stavke je ustavljen trajektni promet, avtobusni in železniški promet v Atenah pa sta motena. Uradi, ministrstva, državna podjetja in šole so ostali zaprti. V javnih bolnišnicah zdravniki obravnavajo zgolj nujne primere.

Potem ko so se kontrolorji letenja v sredo odločili, da se ne bodo pridružili stavki, letalski promet poteka nemoteno. Borza v Atenah je odprta, v prestolnici pa deluje tudi večina linij podzemne železnice.

Poleg stavke potekajo tudi protestni shodi in pred parlamentom v Atenah se je po ocenah policije zbralo okoli 20.000 ljudi, ki so izražali svoje nezadovoljstvo proti varčevalni politiki vlade. V Solunu naj bi se zbralo več kot 6.000 protestnikov.

To je prva večja stavka v Grčiji, odkar je Lukas Papadimos v začetku novembra prevzel vodenje nove prehodne vlade.

Novi premier, nekdanji podpredsednik Evropske centralne banke (ECB), je že večkrat dejal, da njegova vlada ostaja zavezana uresničevanju zavez do EU-ja, in ob tem zagotovil, da bo izpeljal potrebne reforme in boleče ukrepe, da bi državo rešil pred bankrotom.