Papademos uživa veliko zaupanje med Grki. Foto: EPA
Papademos uživa veliko zaupanje med Grki. Foto: EPA
Nova podoba Grčije

Grško članstvo v evroobmočju zagotavlja monetarno stabilnost v zadolženi državi in bo olajšalo težaven proces gospodarske uravnave, je dejal Papadimos, nekdanji guverner grške narodne banke, ki je med Grki zelo spoštovana osebnost.
"Dokler smo združeni, moramo biti optimistični glede končnega rezultata," je dejal in dodal, da niso določili še nobenega datuma za predčasne volitve prihodnje leto.

Papadimos je bil med favoriti za prevzem vodenja vlade že na začetku tedna, vendar se je takrat zapletlo pri njegovem imenovanju.

Domnevno naj bi bil razlog za zaplet to, da Papadimos vztraja, da ne želi biti lutka, ki bi jo upravljali največji grški stranki, socialisti in konservativci, ki sta se sicer pogajali o oblikovanju prehodne vlade.

Poleg tega naj bi Papadimos zahteval več časa za sprejetje reformnih ukrepov, ki so nujni v zameno za finančno pomoč EU-ja, kot je do 19. februarja, ko naj bi bile v Grčiji predčasne volitve.

Čeprav so vsi opozarjali na pomembnost hitrih in konkretnih odločitev, saj bi te pomirile finančne trge in prinesle težko potrebno zaupanje v območje evra, pa so si grški strankarski voditelji vzeli čas in se od ponedeljka pogajali o tem, kdo bo vodil prehodno vlado do volitev.

Uradno slovo Papandreuja
Še pred pogovori pri predsedniku države je v sredo odhajajoči premier Jorgos Papandreu po televiziji nagovoril rojake in jim tudi uradno povedal, da se poslavlja od vodenja vlade. Svojemu nasledniku je zaželel veliko uspeha in mu zagotovil svojo pomoč.

Nova podoba Grčije