Marcelo Rebelo de Sousa je pomagal ustanoviti desnosredinsko Socialdemokratsko stranko. Foto: EPA
Marcelo Rebelo de Sousa je pomagal ustanoviti desnosredinsko Socialdemokratsko stranko. Foto: EPA
De Souzo novi predsednik Portugalske

67-letni Rebelo de Sousa se je z 52 odstotki izognil drugemu krogu. Njegov najbližji tekmec Antonio Sampaio da Novoa je prejel 22,17 odstotka glasov. Na volitvah se je za položaj sicer potegovalo deset kandidatov.

"Želim poenotiti narod, da bo naša država lahko izšla iz globoke gospodarske in socialne krize," je v nagovoru poudaril zmagovalec. Kot je dodal, si Portugalska, ki je izšla iz hude krize, ne more privoščiti sovražnosti. Na Portugalskem lahko samo z rastjo in bojem proti revščini preprečijo socialne nemire in radikalizacijo, meni, zato je pozval k uskladitvi socialne pravičnosti, gospodarske rasti in finančne stabilnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zmagovalcu volitev so uspeh napovedale že prejšnje javnomnenjske raziskave. Na Portugalskem je Rebelo de Sousa izredno priljubljen, čeprav je njegova desnosredinska Socialdemokratska stranka (PSD) na parlamentarnih volitvah oktobra lani doživela hud poraz, zaradi česar je moral njegov strankarski kolega Pedro Passos Coelho premierski položaj prepustiti socialistu Antoniu Costi.

Na Portugalskem predsednik nima izvršnih pooblastil, lahko pa vloži veto na vladne odločitve, razpusti parlament ali je v času krize posrednik med strankami. Trenutno je na Portugalskem vladajoča krhka leva koalicija. Kot poroča BBC, opazovalci menijo, da bi lahko razpadla v enem letu, zato bo morda novi predsednik odigral pomembnejšo vlogo. Rebelo de Sousa je obljubil, da bo storil vse, kar lahko, da zagotovi stabilnost trenutne vlade.

Sedanjemu predsedniku, konservativnemu 76-letnemu Anibalu Cavacu da Silvi, se izteka drugi zaporedni petletni mandat, kar je največ, kar dovoljuje portugalska ustava, de Sousa pa bo mandat prevzel marca.

De Souzo novi predsednik Portugalske