Octavia Nasr se s težkim srcem poslavlja od CNN-a. Foto: EPA
Octavia Nasr se s težkim srcem poslavlja od CNN-a. Foto: EPA
Ajatola Fadlala
Fadlala se je zavzemal za končanje zastarelega običaja umorov iz časti. Foto: EPA

Vplivni šiitski veliki ajatola Husein Fadlaka je umrl v nedeljo, v zgodovino pa se je zapisal kot eden izmed ustanoviteljev in zgodnjih duhovnih vodij libanonskega gibanja Hezbolah. V ZDA so ga obtoževali sodelovanja pri ugrabitvah ameriških talcev med državljansko vojno v Libanonu, a je sam vseskozi zavračal vpletenost, čeprav je do smrti ostal neizprosen kritik ameriške politike na Bližnjem vzhodu.

"Žal mi je, da slišim za smrt Sajeda Mohameda Huseina Fadlalo ... enega izmed velikanov Hezbolaha, ki ga zelo cenim," je na priljubljenem socialnem omrežju Twitter zapisala Octavia Nasr, ki je na ameriški televizijski mreži CNN preživela 20 let in v tem času pokrivala vse odmevne zgodbe z Bližnjega vzhoda.

Odzivi so bili takojšnji, še posebej podpornikov Izraela, ki so se celo pritožili nad urednico. Iz CNN-a so nato sporočili, da so se pogovorili z Nasrovo, se skupaj dogovorili, da zapusti medijsko hišo, saj je bila z objavo spornega sporočila načeta njena verodostojnost. CNN se je tudi opravičil morebitnim prizadetim in sporočil, da to ni doseglo njegovih uredniških standardov.

Novinarka ceni poglede ajatole na položaj žensk
Za sporočilo se je opravičila tudi Nasrova, ki je v torek na blogu zapisala, da je šlo za zmotno presojo, ob tem pa pojasnila, da je bila napačno razumljena, saj je pri zapisu o Fadlali govorila o spoštovanju do njegovih "pionirskih" pogledov na vlogo ženske.

Fadlala se je namreč v nasprotju s svojimi kolegi zavzemal naprednejše in liberalno stališče glede položaja žensk v islamski družbi. Med drugim je dejal, da bi morala ženska udariti nazaj moža, če jih ti pretepajo. Muslimanske moške je opozarjal, da je zloraba žensk v nasprotju z islamom.

Nasrova je v opravičilu še zapisala, da je bila to dobra lekcija o tem, zakaj kratka sporočila na Twitterju niso primerna za komentiranje občutljivih vprašanj , še posebej ne tistih, ki se ukvarjajo z Bližnjim vzhodom.

Nasrovo so odpustili le mesec dni zatem, ko se je morala zaradi nepremišljene izjave posloviti še ena ugledna ameriška novinarka Helen Thomas. 89-letna dopisnica iz Bele hiše se je predčasno upokojila zaradi kritike Izraela, ko je dejala, da so Izraelci okupirali Palestino, zato jim je svetovala, "naj se poberejo od tam".