Direktor ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Keith Alexander je prepričeval odbor ameriškega senata, da naj ne ukine dejavnosti NSA-ja, ki vključujejo prisluškovanje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Direktor ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Keith Alexander je prepričeval odbor ameriškega senata, da naj ne ukine dejavnosti NSA-ja, ki vključujejo prisluškovanje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Keith Alexander je odbore ameriškega senata pozval, naj ne ukine programa množičnega prisluškovanja NSA-ja, saj ZDA grozita resna nevarnost in nesprejemljivo tveganje predvsem iz Sirije in Iraka.

Dejal je, da v NSA-ju ne poznajo drugega načina za "povezovanje točk" med terorističnimi grožnjami in možnostjo napada na ZDA. Prav tako je privolil v odprte pogovore o izboljšanju prisluškovalne tehnologije, pri čemer varnost ZDA ne sme biti ogrožena.

Nekdanji pogodbeni delavec v NSA-ju Edward Snowden je posredoval medijem od 50.000 do 200.000 tajnih dokumentov NSA-ja, ki razkrivajo množično prisluškovanje te agencije po vsem svetu.

Veliko prahu je prisluškovalna afera zanetila v državah v Južni Ameriki in v Evropi, saj je NSA prisluškoval tako uradnikom v Bruslju kot telefonskim pogovorom nemške kanclerke Angele Merkel.

Pet milijard podatkov vsak dan
Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) vsak dan zbere okoli pet milijard podatkov o lokacijah prenosnih telefonov po svetu, je v sredo ob sklicevanju na dokumente, ki jih je razkril ameriški obveščevalec Edward Snowden, poročal časnik Washington Post.

Agencija naj bi podatke pridobivala s kablov, ki povezujejo mobilna omrežja po svetu. Pridobljene informacije naj bi nato shranjevala v obsežni bazi podatkov, ki prikazuje "vsaj na stotine milijonov prenosnih telefonov" po svetu, kar agenciji omogoča obsežen nadzor, navaja Washington Post.

NSA spremlja gibanje posameznika
Ker mobilni telefoni podatke o lokaciji oddajajo tudi, ko njihovi uporabniki ne opravljajo klicev ali pošiljajo sporočil, lahko analitiki NSA-ja s pomočjo matematičnih metod ugotovijo lokacijo prenosnega telefona in tako spremljajo gibanje uporabnika, piše ameriški časnik.

NSA sicer vztraja, da podatkov o lokaciji Američanov ne zbira namerno, ampak da do njih pride "po naključju". Kot so za Washington post pojasnile ameriške oblasti, so programi za zbiranje podatkov o lokaciji zakoniti in oblikovani le za zbiranje obveščevalnih podatkov o "tarčah", ki bi lahko predstavljale grožnjo za ZDA.

Najnovejše razkritje o dejavnostih NSA-ja je prišlo na dan šest mesecev po prvem razkritju podatkov o tajnih ameriških programih nadzora nekdanjega pogodbenega analitika ameriške agencije za nacionalno varnost Snowdna.