Nekdanji delavec ameriške agencije za nacionalno varnost Edward Snowden je razkril tajne dokumente, da so ZDA prisluškovale tako rekoč vsemu svetu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nekdanji delavec ameriške agencije za nacionalno varnost Edward Snowden je razkril tajne dokumente, da so ZDA prisluškovale tako rekoč vsemu svetu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ameriški senator Chris Murphy (desno), nemški zunanji minister Guido Westerwelle (sredina) in demokratski poslanec Gregory Meeks na tiskovni konferenci v Berlinu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

skrhala prisluškovalna afera. V Berlin so poslali delegata, s katerimi sta srečanje zavrnila tako kanclerka Merklova kot predsednik Joachim Gauck.

Ameriški senator Chris Murphy je v Berlinu poudaril, da so bilateralni odnosi med Nemčijo in ZDA "preveč pomembni, da bi obtožbe in razkritja dejavnosti NSA-ja vplivali na dobre gospodarske in varnostne odnose".

A Nemci za zdaj še ne verjamejo na besedo ameriškim partnerjem. "Za nas afera še ni končana," je dejal vodja parlamentarnega odbora za nadzor nemških tajnih služb Thomas Oppermann. Jasen je bil tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle, ko je dejal, da je bilo "zaupanje zapravljeno". "Prizadevamo si za to, da ga ponovno vzpostavimo."

"Vohunjenje med prijatelji je nesprejemljivo"
Objava vohunskih dejavnosti ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) je v preteklih mesecih poskrbela za veliko slabe volje v odnosih med Nemčijo in ZDA.

Razprava je dobila nov zagon, ko je prišlo na dan, da naj bi NSA več let prisluškoval prenosnemu telefonu kanclerke Angele Merkel, ki današnje ameriške delegacije, tako kot predsednik Joachim Gauck, ni sprejela.

Kot je ob obisku v Berlinu dejal demokratski poslanec Gregory Meeks, ZDA razumejo nejevoljo Nemcev. "Nemci morajo vedeti, da njihove jeze ne jemljemo zlahka." NSA je šel po njegovih besedah predaleč.

Zaupanje bo treba graditi na novo
Nemški notranji minister Hans Peter Friedrich je po pogovorih z ameriško delegacijo Washington pozval, naj se "še posebej potrudi" za ponovno vzpostavitev zaupanja med obema državama. Ob tem je izrazil upanje, da bo kongres poskrbel, da se v prihodnosti kaj takega ne bo več dogajalo. Vohunjenje med prijatelji je "v celoti nesprejemljivo", je dejal Friedrich.

Vladi v Berlinu in Washingtonu zato pripravljata dogovor, ki bi na novo uredil delo tajnih služb in naj bi bil dokončan decembra. Delegacijo ameriškega kongresa v torek pričakujejo v Bruslju.

ZDA za otoplitev odnosov z Berlinom
ZDA za otoplitev odnosov z Berlinom