Ulice Sane so preplavili protestniki. Foto: EPA
Ulice Sane so preplavili protestniki. Foto: EPA

Saleh, ki je na oblasti v najrevnejši arabski državi že 32 let, kljub množičnim protestom in zahtevam po njegovem odstopu še naprej vztraja pri svojem načrtu, po katerem se bo od oblasti poslovil leta 2013, ko se mu tudi izteče predsedniški mandat. Je pa Saleh privolil v načrt verskih voditeljev za spremembe volitev, parlamenta in pravosodnega sistema.

"O Bog, prosimo, znebi se Alija Abdulaha," so vzklikali protestniki v prestolnici Sana, kjer se je kolona protestnikov vila več kot dva kilometra daleč. V kraju Semla, ki leži 170 kilometrov severno od Sane, je vojska streljala na protestnike in jih štiri ubila.

Sever Jemna je sicer prizorišče šiitskega gibanja, ki je že nekaj časa trn v peti osrednjih oblasti. Gibanje se je 22. februarja tudi pridružilo protestom proti predsedniku.

V pristaniškem mestu Aden se je nekaj deset tisoč ljudi zbralo na pogrebnih slovesnostih za protestniki, ki so bili v zadnjih tednih ubiti v spopadih s pripadniki varnostnih sil.

Vse težji položaj za Saleha
Od 16. februarja, ko so izbruhnili protesti proti Salehu, naj bi bilo v spopadih med protestniki in varnostnimi silami ubitih že najmanj 23 ljudi, čeprav Amnesty International zatrjuje, da je bilo ubitih več kot 30 ljudi.

Politični analitiki menijo, da bodo protesti po navdihu ljudskih vstaj v Tuniziji in Egiptu kmalu dosegli točko, ko bo tudi za Saleha, ki velja za premetenega politika, težko se obdržati na oblasti.

Saleh je tudi izredno pomemben zaveznik ZDA v boju proti terorizmu in predvsem veji teroristične mreže Al Kaida, ki si je svoje zatočišče našla v Jemnu.