Blagojevich zatrjuje, da ne bo odšel s sklonjeno glavo in da bo opran krivde. Foto: EPA
Blagojevich zatrjuje, da ne bo odšel s sklonjeno glavo in da bo opran krivde. Foto: EPA
Barack in Michelle Obama
Zanimanje za družino Obama ameriški mediji primerjajo z radovednostjo, ki je spremljala vsak korak družine Johna F. Kennedyja. Foto: Reuters

Blagojevich se je zapletel v škandal, ko je prišlo na dan, da je skušal prodati senatorski sedež najboljšemu ponudniku, poleg tega pa je finančno izsiljeval različna podjetja, tudi medijsko hišo Tribune.

Zaradi teh dejanj je bil guverner, ki edini lahko imenuje nadomestnega začasnega senatorja v tej zvezni državi, devetega decembra aretiran. Po aretaciji je Obama, ki bo prisegel 20. januarja, zagotovil, da se o zapolnitvi sedeža ni pogovarjal in hkrati napovedal notranjo preiskavo, da bi ugotovil, ali se je o tem z Blagojevichem, demokratskim guvernerjem srbskih korenin, pogovarjal kdo drug iz njegove ekipe.

Stike imel le Rahm, a nič spornega
Ekipa prihodnjega pravnika Bele hiše Grega Craiga je ugotovila, da se je prihodnji vodja Obamovega kabineta Rahm Emanuel z Blagojevichem po telefonu sicer pogovarjal enkrat ali dvakrat, štirikrat pa z njegovim vodjem kabineta Johnom Harrisom, ki je bil tudi aretiran, a ti pogovori nikakor niso vsebovali nikakršne trgovine za sedež. Emanuel naj bi Harrisu le prenesel imena ljudi, ki naj bi bili po Obamovem mnenju primerni za položaj. Tudi zvezni tožilec Patrick Fitzgerald je predtem dejal, da novoizvoljeni predsednik ni bil vpleten.

Večina demokratskih politikov Blagojevicha poziva k odstopu, a jih ta ne želi uslišati, saj trdi, da je nedolžen. Državni kongres ga želi odstaviti, republikanci pa zahtevajo posebne volitve za sedež v zveznem senatu.

Obama z družino praznike preživlja na rodnih Havajih, kjer jih oblegajo trume radovednežev in paparacev.

A. P.