Mubarak je odstopil po 30 letih vladanja in 18 dneh protestov. Foto: EPA
Mubarak je odstopil po 30 letih vladanja in 18 dneh protestov. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je zagotovil, da bodo ZDA stale ob strani Egiptu. Foto: EPA
Danilo Türk
Türk upa na mirno tranzicijo v Egiptu. Foto: EPA
Odzivi na odstop Mubaraka

"Egipčani so spregovorili. Njihov glas je bil uslišan in Egipt ne bo nikoli več tak, kot je bil. Egipčani so navdih za vse nas," je odstop Mubaraka komentiral ameriški predsednik Barack Obama, ki se je pred izjavo sestal s svojimi svetovalci za nacionalno varnost.

Po besedah Obame se je Mubarak s svojim odstopom odzval na hrepenenje ljudi po spremembah, a to še ni konec tranzicije, ampak začetek. Egiptovsko vojsko je pozval, da zagotovi prehod k "pravi demokraciji".

Obama meni, da so pred Egiptom še težki dnevi in številna vprašanja še neodgovorjena, a je prepričan, da bodo ljudje našli odgovore in to na miren ter konstruktiven način v duhu enotnosti, ki jih je odlikoval v zadnjih tednih.

V prvem uradnem odzivu ZDA je podpredsednik Joseph Biden dejal, da je današnji dan zgodovinski, pozval pa je še, da mora odstop Mubaraka voditi k demokraciji.

"Mubarak prisluhnil ljudstvu"
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton je v odzivu na Mubarakov odstop pozvala k dialogu za oblikovanje vlade, ki bo vključevala vse strani. "Z odstopom je Mubarak prisluhnil glasu egiptovskega ljudstva in odprl pot k hitrim in korenitim reformam," je dejala.

Po njenih besedah Evropska unija podpira zahteve egiptovskega ljudstva po mirni tranziciji v demokracijo in svobodnih ter poštenih volitvah. Poudarila je še, da je ključno spoštovanje temeljnih človekovih pravic in preiskava njihovih kršitev v nasilju, ki je izbruhnilo med protesti.

Slovenski predsednik Danilo Türk je izrazil upanje, da bi bila tranzicija v Egiptu po odstopu predsednika Hosnija Mubaraka čim mirnejša in da ne bi povzročala pretresov, ki bi lahko ogrozili mednarodni mir in varnost. "Na trgu Tahrir smo videli nov obraz Egipta, mlade in izobražene ljudi, ki iščejo novo identiteto Egipta," je o dogajanju v Kairu za TV Slovenija dejal predsednik Türk in še dodal, da želja po mirni tranziciji ne sme biti močnejša od želje po demokratični preobrazbi, zato je treba spoštovati in podpreti željo Egipčanov po spremembah.

Slovensko zunanje ministrstvo je pozdravilo odločitev egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, ki je z odstopom omogočil nadaljnje demokratične korake v tranziciji Egipta. "Odstop je sprostil nevarno energijo ulice in upamo, da bo pripomogel k oblikovanju prehodne vlade in k čimprejšnji izvedbi demokratičnih volitev," so zapisali v sporočilu.

"Dan velikega veselja"
Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da je Mubarak z odstopom storil uslugo egiptovskemu ljudstvu in ob tem poudarila, da je treba spoštovati sporazume med Egiptom in Izraelom. "Danes je dan velikega veselja. Priča smo zgodovinski spremembi," je dejala Merklova.

Izrael je izrazil upanje, da odstop Mubarak ne bo prinesel spremembe v miroljubnih odnosih s Kairom. "Upamo, da bo sprememba k demokraciji v Egiptu potekala brez nasilja in da se bo ohranil mirovni sporazum," je dejal visoki predstavnik izraelskih oblasti. Egipt je leta 1979 kot prva arabska država sklenil mirovni sporazum z Izraelom.

Britanski premier David Cameron je ocenil, da je v Egiptu prišlo do "izjemnega dne" in pozval, da se mora zdaj v Egiptu začeti tranzicija "k civilni in bolj demokratični vladavini". Egipt ima zdaj "dragoceno priložnost za sestavo vlade, ki bo lahko zedinila državo, danes pa je bil narejen prvi korak k temu", je dejal Cameron.

Tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je pozval k "transparentni, miroljubni in urejeni tranziciji" oblasti po odstopu Mubaraka. "O obsegu in tempu tranzicije pa se mora odločiti egiptovsko ljudstvo," je v New Yorku dodal Banov tiskovni predstavnik Martin Nesirky.

Tiskovni predstavnik palestinskega gibanja Hamas, Sami Abu Zuri, je odstop Mubaraka označil za začetek zmage egiptovske revolucije. "Taka zmaga je rezultat žrtvovanja in odločenosti egiptovskega ljudstva," je dejal in pozval novo egiptovsko vodstvo k takojšnjemu dvigu blokade Gaze.

Zadovoljstvo ob odhodu Mubaraka je izrazil tudi Iran, ki meni, da so Egipčani dosegli "veliko zmago". "Zmaga volje velikega egiptovskega naroda nad upiranjem in vztrajanjem predstavnikov, ki so bili odvisni od svetovnih velesil, je zelo velika," so ocenili na zunanjem ministrstvu.

Odzivi na odstop Mubaraka