Letala UPS-a so podrobno pregledali. Foto: EPA
Letala UPS-a so podrobno pregledali. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je napovedal nadaljevanje boja za uničenje Al Kaide. Foto: EPA
Teroristične grožnje

Ameriški predsednik Barack Obama je na novinarski konferenci poudaril, da sta bila zavoja, ki so ju našli v Londonu in Dubaju na letalih, ki sta iz Jemna leteli v ZDA, naslovljena na judovski sinagogi v Chicagu.

Obama je pojasnil, da še zbirajo podatke, da pa že vedo, da najdeni zavoji prihajajo iz Jemna. Prav tako vedo, da Al Kaida v Jemnu nenehno načrtuje napade na ZDA. Dodal je, da je jemenski predsednik Ali Abdala Saleh obljubil popolno podporo preiskavi.

"Nadaljevali bomo boj proti Al Kaidi"
Obama je še napovedal, da bodo ZDA nadaljevale boj za uničenje Al Kaide in njenih zaveznikov in da bodo skušale izkoreniniti nasilni ekstremizem v vseh njegovih oblikah.

Po najdbi sumljivih zavojev so v Veliki Britaniji, ZDA in na Bližnjem vzhodu okrepili varnostne preglede. Zaradi bombnega preplaha v Veliki Britaniji so preiskali tudi dve drugi letali UPS-a na letališčih v Filadelfiji in Newarku v zvezni državi New Jersey ter tovornjak družbe v New Yorku.

Mediji so najprej poročali, da so v Londonu na tovornem letalu UPS-a, ki je letelo iz Jemna v Chicago, odkrili domnevno bombo, a pozneje ugotovili, da ne gre za razstrelivo. Drugače je bilo v Dubaju, kjer so takoj potrdili, da so na letalu našli razstrelivo. Sumljiv zavoj, v katerem je bilo razstrelivo, so odkrili na tovornem letalu na letališču v Dubaju. Letalo je v lasti druge družbe za hitro pošto FedEx.

Namig od zaveznikov
Ameriški preiskovalni urad FBI je sporočil, da naj bi bili sumljivi pošiljki na obeh tovornih letalih naslovljeni na verske ustanove v Chicagu. Ena izmed pošiljk naj bi bila naslovljena na judovsko sinagogo v tretjem največjem ameriškem mestu.

V Washingtonu so povedali, da so namig o sumljivih pošiljkah dobili od zaveznikov tujini, vendar niso razkrili, katerih. Če se bo izkazalo, da je bila teroristična grožnja resnična, potem je prva na spisku osumljencev Al Kaida na Arabskem polotoku, ki je krajevna veja mednarodne teroristične mreže.

Ameriške oblasti so postale še bolj pozorne na Jemen po lanskem spodletelem bombnem napadu na letalu, ki ga je skušal izvesti nigerijski državljan. Ta je ameriškim preiskovalcem povedal, da se je uril v Jemnu, prav tako pa je tam pridobil bombo.

Teroristične grožnje