Abutalebi trdi, da je bil le pogajalec pri zajetju talcev, ne pa član njihove skupine. Foto: Reuters
Abutalebi trdi, da je bil le pogajalec pri zajetju talcev, ne pa član njihove skupine. Foto: Reuters

Zakon je naravnan predvsem proti Hamidu Abutalebiju, ki je bil predviden za položaj veleposlanika Irana pri Združenih narodih.

Na podlagi zakona, ki ga je ameriški kongres sprejel 10. aprila, so ZDA že obvestile Združene narode, da Abutalebiju ne bodo izdale vizuma. Bil je član iranske študentske skupine, ki je zasedla ameriško veleposlaništvo leta 1979 v Teheranu in 52 ameriških talcev zadrževala 444 dni. ZDA so mu s tem v bistvu preprečile prevzem položaja iranskega veleposlanika pri ZN-u.

Bogata diplomatska kariera
Abutalebi vztraja, da leta 1979 ni sodeloval pri zajetju ameriških talcev, ampak je deloval le kot prevajalec in pogajalec med izpustitvijo 13 talk. Teheran vztraja, da ne bo imenoval njegove zamenjave. Abutalebi je ugleden politični svetovalec iranskega predsednika Hasana Rohanija, ki je predtem kot veleposlanik deloval v Italiji, Belgiji in Avstraliji.

Kot gostiteljice sedeža ZN-a so ZDA načeloma obvezane, da izdajajo vizume za tuje diplomate in poglavarje držav, ki se udeležujejo vsakoletne generalne skupščine te svetovne organizacije ne glede na to, kako slabi so odnosi med Washingtonom in posamezno državo članico ZN-a.

Pri ZN-u se na podpis zakona še niso odzvali.