Barack Obama je v pričakovanju napadov med republikansko konvencijo v Tampi sprožil prve ostre besede proti Romneyju. Foto: EPA
Barack Obama je v pričakovanju napadov med republikansko konvencijo v Tampi sprožil prve ostre besede proti Romneyju. Foto: EPA
Mitt Romney
Na republikanski konvenciji z naslovom "Boljša prihodnost" se bo v Tampa Bayu zbralo 2.286 delegatov, ki bodo še uradno izbrali Mitta Romneyja za republikanskega predsedniškega kandidata. Foto: Reuters

V ponedeljek se bo v Tampa Bayu začela nacionalna republikanska konvencija, na kateri bo Mitt Romney tudi uradno imenovan za predsedniškega kandidata republikanske stranke. A namesto da bi protikandidatu na novembrskih volitvah omogočil nemoteno izpostavljanje soju žarometov, se je predsednik ZDA in demokratski predsedniški kandidat Barack Obama odločil za udaren intervju z glavno novičarsko agencijo v ZDA - z Associated Pressom.

V 25-minutnem intervjuju v predsedniški knjižnici Bele hiše je Obama izpostavil ujetost Romneyja v skrajna republikanska stališča, ki so deležna nasprotovanj tudi znotraj republikanske stranke, kaj šele v večini ZDA.

Ostra kritika zniževanja davkov bogatim
"Ne morem govoriti o vzgibih guvernerja Romneyja, toda lahko rečem, da podpira in sledi stališčem, skrajnim stališčem, ki jih zavzemajo nekateri republikanski pripadniki kongresa. Če verjame v to ali ne, ne dvomim, da bo sprejel in podprl stvari, o katerih govori," je napadel Obama.

Obama je kot skrajna stališča označil Romneyjevo zavzemanje za splošno zniževanje davkov, ki bi po republikanskem predlogu koristilo predvsem bogatim, zvezne oblasti pa bi na ta račun ostale brez petih bilijonov dolarjev.

Vprašanje splava najbolj razdvaja ZDA
Predsednik ZDA je s skrajnimi stališči namignil tudi na Romneyjeva stališča do občutljivih tem, kot je predvsem pravica do splava. Občutljivo vprašanje, ki najbolj razdvaja ameriško družbo, je tema, ki po mnenju analitikov lahko vzame Romneyju največ glasov v odločilnih državah, kot sta Florida in Ohio. Ob tem se je Obama obregnil ob škandalozne izjave senatorja iz Misurija Todda Akina, čigar skrajno stališče za prepoved splava je kritiziral tudi sam Romney.

Bo državo vodila stranka ali Romney?
V predvidenem republikanskem programu za predsedniške volitve 2012, ki ga bodo sprejeli v Tampa Bayu, se je republikanska stranka zavzela za prepoved splava, pri čemer niso omenjene morebitne izjeme ob morebitnem posilstvu ali kakšnih drugih izjemnih okoliščinah. Sam Romney v slednjih primerih sicer dopušča splav, a Obama dvomi, da bi se zoperstavil kongresu, če bi sprejel zakon v skladu s strankinim programom.

Med pogovorom Obama ni skrival, da se mu Romney ne zdi enakovreden kandidat, saj mu je očital, da mu manjka pravih in resnih idej, kako voditi državo, in da se otepa spopasti z odgovornostmi, ki jih prinaša predsedniški položaj. Najbolj pa zdajšnji predsednik izzivalcu zameri uporabljanje nepoštenih argumentov, kar bi se mu lahko hitro maščevalo v predvidenih volilnih soočenjih.