Akin je prepričan v zmago na volitvah v senat. Foto: EPA
Akin je prepričan v zmago na volitvah v senat. Foto: EPA

Akin je konec tedna razburil, ko je v enem izmed pogovorov za televizijo dejal, da pri "dejanskih posilstvih" ženska redko zanosi in da ima žensko telo mehanizme, ki lahko v tem primeru preprečijo zanositev.

Njegova izjava je sprožila plaz kritik, tako iz demokratskih kot tudi republikanskih vrst. Sledili so pozivi k odstopu.

Med drugim je Akina k odstopu pozval tudi Romney, ki se bo na novembrskih volitvah pomeril z demokratskim predsednikom Barackom Obamo. A kongresnik iz Misurija vztraja in se je odločil, da ne bo spoštoval poziva, naj do torka odstopi od tekme za sedež v ameriškem zveznem senatu.

Akin je prepričan, da se je vodstvo republikancev pretirano odzvalo, ko se mu je odreklo zaradi spornih izjav, ki jih je izrekel na račun žrtev posilstev.

Tekma Akina in zdajšnje demokratske senatorke iz Misurija Claire McCaskill je bila za republikance ključnega pomena v želji, da bi si po predstavniškem domu kongresa zagotovili še nadzor v senatu, a je Akin s svojimi izjavami njihove možnosti za uspeh na novembrskih volitvah precej omejil.

"Izjave Todda Akina so bile žaljive in napačne, zato bi moral resno razmisliti o tem, katera pot je v najboljšem interesu države," je dejal Romney.

Škandal v republikanski stranki
Škandal v republikanski stranki