Akin je šel s svojimi izjavami predaleč. Foto: Youtube
Akin je šel s svojimi izjavami predaleč. Foto: Youtube
V ZDA so nasprotniki splava izjemno glasni. Foto: Reuters

Nanj se je že vsul plaz kritik, od njegovih besed pa sta se distancirala tudi republikanska kandidata za Belo hišo, Mitt Romney in Paul Ryan.

V pogovoru za tamkajšnjo televizijsko postajo v St. Louisu KTVI je Akin, član predstavniškega doma kongresa, spregovoril o svojem stališču do splava za ženske, ki so bile posiljene. Po njegovih besedah ob "dejanskem posilstvu" redko sledi zanositev, in sicer zaradi bioloških reakcij ženskega telesa.

Na vprašanje, kakšne so možnosti, da žrtev posilstva zanosi, je odgovoril, da ima "žensko telo pač načine, kako vse skupaj ustaviti". Svoje razmišljanje je nato nadaljeval. Dejal je, da če po posilstvu že sledi zanositev, bi moral posledice občutiti posiljevalec, in ne zarodek.

Akin, ki ga sicer podpira ultrakonservativna republikanska struja "čajankarjev", ne skriva, da je kategorično proti splavu, tudi ob morebitnem posilstvu. Tako je pred dvema tednoma podal predlog zakona, po katerem bi se prepovedale t. i. jutranje tabletke. "Kar se mene tiče, je "jutranja tabletka" prav tako oblika splava, in menim, da splav v tej državi sploh ne bi smel obstajati," je izjavil Akin.

"Zareklo se mi je"
Potem ko je uvidel, da ga je v intervjuju, ki so ga demokrati hitro širili naprej, očitno polomil, je Akin na Twitterju pojasnil, da se mu je "zareklo". Kot je dodal, njegove besede ne odražajo globokega sočutja do več tisoč žensk, ki so vsako leto žrtve posilstva in zlorab.

Nestrinjanje z Akinovimi besedami sta že izrazila republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney in njegov podpredsedniški kandidat Paul Ryan. Odzvala se je tudi zdajšnja senatorka iz Misurija, demokratka Claire McCaskill, s katero se bo Akin jeseni pomeril za senatski sedež. Akinove besede je označila za žaljive.