Pričakovanja so velika, zato bo tudi razočaranje verjetno veliko, so se strinjali sogovorniki razprave o Baracku Obami. Foto: Reuters
Pričakovanja so velika, zato bo tudi razočaranje verjetno veliko, so se strinjali sogovorniki razprave o Baracku Obami. Foto: Reuters
Grizold, Vajgl, Petrič, Debeljak
Razpravo Foruma 21 o tem, kaj bo prinesel mandat Baracka Obame, je vodil nekdanji slovenski zunaji minister Ivo Vajgl. Foto: MMC RTV SLO
Forum 21 o Obami
Benson: Obama se bo vrnil k multilaterizmu
Kučan: Obama sam ne bo spremenil sveta

V organizaciji Foruma 21 so se na razpravi zbrali nekdanji slovenski zunanji minister, zdaj pa poslanec Ivo Vajgl, publicistka Erica Johnson Debeljak, nekdanji obrambni minister Anton Grizold, nekdanji veleposlanik Zvone Dragan, direktor Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji Tomaž Lovše, novinar in publicist Mitja Meršol, nekdanji veleposlanik Ernest Petrič in ameriški novinar in publicist Michael Benson, ki so se strinjali, da bo Obama težko, če sploh, izpolnil velika pričakovanja.

Na desni si lahko ogledate posnetek iz razprave in tri pogovore z udeleženci.

"Obama zasluži našo podporo"
"Smo del sveta, svet je v krizi. Razumljivo je, da so pričakovanja in želje po spremembah zelo velike, da si svet želi optimizma. Barack Obama seveda sam ne bo spremenil sveta, ampak njegovi koraki so v to smer, ker kot predsednik ZDA lahko vpliva na te spremembe, zato tudi zasluži našo podporo," je za MMC povedal nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan, ki upa, da bo pod njegovim vodstvom v svetu manj konfliktov.

Največja odlika Obame je poštenost
V ZDA rojena publicistka Erica Johnson Debeljak je za MMC povedala, da so ZDA v zadnjih 20, 25 letih spremenile odnos do rase, hkrati pa izvolitev Obame kaže, da so bili res naveličani Busha. "Obama je vodil fantastično kampanjo, v kateri se je izkazal za nenavadnega in posebnega človeka, zato ga je lahko podprlo toliko ljudi," meni Debeljakova. "Menim, da bo pomenil spremembo za ZDA in svet, ker prinaša nove vrednote, politiko, filozofijo - poštenost, kar je nekaj novega, in ker je v politični proces privabil tudi veliko mladih."

Zaprtje Guantanama je pomembno tako simbolično kot dejansko, saj ZDA ne bodo več država, ki muči, je menila o njegovi prvi napovedani potezi. Manj navdušena je nad Obamovim odzivom oz. neodzivom na dogajanje v Gazi pred dvema tednoma in dvomi, da bo pod njegovim vodstvom na Bližnjem vzhodu dosežen mir. "Mislim, da je centrist, zmeren, da ne bo revolucionaren. Vem, da bomo - politično gledano na boljšem, kot je bilo pod Bushem," je sklenila.

Kriza ga bo omejevala v delovanju
Podobno kot Debeljakova tudi Michael Benson meni, da so se ZDA spremenile, kako velika pa je ta sprememba, bo jasno v naslednjih letih. "Američani so imeli dovolj in pripravljeni so bili na spremembo," je povedal na začetku pogovora za MMC. Veliko ljudi bo razočaranih, zaradi gospodarske krize bo zelo omejen v svojem delovanju, lahko pa takoj odpravi napake Busheve administracije, kot je Guantanamo, meni ameriški novinar, publicist, fotograf in filmar.

Drugačna zunanja politika od zdajšnje
"Prepričan sem, da bo Obama vodil drugačno zunanjo politiko kot Bush. Obama je v govoru ob prisegi povedal, da hoče spremeniti odnose ZDA z islamskim svetom." Kot glavno spremembo v zunaji politiki med administracijo prejšnjega in zdajšnjega predsednika ZDA pa Benson napoveduje multilateralizem v primerjavi z Bushevim unilateralizmom.

"Dvomim, da bodo ZDA pod njegovim vodstvom enostransko začele vojno brez provokacije," je odgovoril na vprašanje, ali bo na svetu med predsedovanjem Obame manj konfliktov.

"Judovski lobi v ZDA je močan"
Bo Obamova politika do Izraela in Bližnjega vzhoda drugačna od Busheve? "Judovski, izraelski lobi v ZDA je zelo močan. Videli bomo. Zadnjih osem let je bilo tako katastrofalnih, da bo gotovo bolje, ali pa bo to vplivalo na državo za Palestince, pa bomo videli."

Naša sogovornika smo povprašali tudi o govoru Obame ob prisegi. Strinjala sta se, da je bil dober, a ne najboljši. "Ni bil tako fantastičen, kot so vsi pričakovali. Skušal je znižati pričakovanja, vse odkar je bil izvoljen," je povedal Benson, Debeljakova pa je bila bolj navdušena nad njegovim govorom ob izvolitvi 4. novembra.

Lučka koncu predora pod Obamo
Tomaž Lovše, direktor Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji, je spregovoril o trenutno verjetno najbolj pereči krizi - gospodarstvu. Zahtevno nalogo, ki čaka Obamo in njegovo moštvo, je primerjal z nalogo, ki se je je v začetku 30. let prejšnjega stoletja lotil tedanji predsednik ZDA Franklin Delano Roosevelt. Kljub težkim odločitvam, ki jih bo moral novi predsednik ZDA sprejeti, pa je Lovše prepričan, da bodo "luč na koncu predora " prve ugledale ravno ZDA, kjer se je gospodarska kriza tudi začela.

Tina Vovk

Forum 21 o Obami
Benson: Obama se bo vrnil k multilaterizmu
Kučan: Obama sam ne bo spremenil sveta