Obama obtožuje republikance politizacije vprašanja. Foto: Reuters
Obama obtožuje republikance politizacije vprašanja. Foto: Reuters
Meja
ZDA želijo okrepiti varovanje na meji. Foto: EPA

Obama je v sredo obiskal Dallas in se srečal s teksaškimi državnimi uradniki in verskimi voditelji, s katerimi se je pogovarjal zaradi vse več otrok, ki v ZDA prihajajo nezakonito in brez spremstva staršev.

Bela hiša je kongres zaprosila za 3,7 milijarde dolarjev za dodatne varnostne ukrepe na meji z Mehiko. S temi sredstvi nameravajo med drugim okrepiti mejno stražo in zagotoviti brezpilotna letala. Da bi pravni postopki za nezakonite priseljence potekali hitreje, bodo zaposlili tudi več sodnikov in povečali zmogljivosti za sprejem nezakonitih priseljencev.

Od oktobra lani do srede junija letos je čez mejo nezakonito prišlo 52.000 otrok, ki so se odpravili od doma v upanju, da se bodo v ZDA pridružili staršem, ki so tam že nezakonito ali zakonito priseljeni.

Ameriški kongres je leto dni pred Obamovo izvolitvijo sprejel zakon, po katerem so nezakoniti priseljenci iz držav, ki ne mejijo na ZDA, deležni posebne zaščite. Zakon je bil namenjen boju proti trgovini z ljudmi, a so ga začeli izkoriščati nezakoniti priseljenci, saj so postopki za izgon iz ZDA bolj zapleteni in dolgotrajnejši. Priseljenci do razrešitve primerov pred imigracijskim sodiščem čakajo na prostosti.

"Fotografiranje na meji me ne zanima"
Obama je zagotovil, da bo zavaroval meje, vendar se bo s tem vprašanjem spopadel sočutno in bo poskrbel za otroke, ki so že v ZDA. Staršem otrok pa je položil na dušo, naj jih ne pošiljajo samih na izredno nevarno pot, ker ni nobenega jamstva, da bodo lahko ostali v ZDA.

Čeprav je bil zakon sprejet leta 2008, kongresni republikanci za nastali položaj krivijo Obamo in mu hkrati nočejo potrditi dodatnega denarja, ker bi s tem v volilnem letu izgubili možnost kritiziranja predsednika in demokratov. Obama je republikance obtožil, da znajo govoriti, ko pa je treba besede podkrepiti z dejanji, zavirajo potrebno dodatno porabo.

"Politiziranje problema ne bo rešilo," je dejal Obama, ki se je na letališču v Dallasu srečal z guvernerjem Teksasa Rickom Perryjem. Guverner je eden njegovih najglasnejših kritikov. Obama pa mu je zagotovil, da bo pomagal in zavaroval mejo, če bo kongres dal denar. Predsednik pa je zavrnil Perryjev poziv, naj si pride položaj ogledat na lastne oči.

"To ni gledališče, ampak resen problem, ki ga želim rešiti. Fotografiranje na meji me ne zanima," je povedal Obama.