Obama je medije pozval, naj opravijo svoje delo in kandidata, ki napoveduje rešitve, izprašajo o teh rešitvah. Foto: Reuters
Obama je medije pozval, naj opravijo svoje delo in kandidata, ki napoveduje rešitve, izprašajo o teh rešitvah. Foto: Reuters
Donald Trump - slavje po zmagi v Nevadi
Donald Trump je v sredo po odstopu guvernerja Ohia Johna Kasicha ostal edini republikanski kandidat za predsednika ZDA. Foto: Reuters

Trump je namreč napovedal, da ZDA pod njegovo vladavino ne bodo plačale vsega dolga, ampak se bo kot pravi poslovnež s tujimi upniki pogajal za znižanje dolga, sicer da ne bodo dobili nič. Pred tem je dejal, da bo moral zamenjati predsednico centralne banke Federal Reserve Janet Yellen. Finančni trgi ga, kot kaže, ne jemljejo resno, saj pretresov ni bilo.

Barack Obama je na vprašanje, ali bi se moral kandidat za demokratsko nominacijo Bernard Sanders posloviti od predsedniške kandidature, odgovoril, naj se proces odvije do konca. Dodal pa je, da je matematika jasna vsem - Sanders namreč ne more več prehiteti Hillary Clinton v seštevku delegatov za zmago.

Ameriški predsednik v odhajanju je tudi zagotovil, da bo na vso moč podpiral demokratskega predsedniškega kandidata - po njegovem mnenju bodo demokrati enotni, kar pa za republikance trenutno ne velja.

Razhajanja med republikanci
Predsednik predstavniškega doma kongresa in podpredsedniški kandidat leta 2012 Paul Ryan je v četrtek presenetljivo sporočil, da ne more podpreti Donalda Trumpa kot predsedniškega kandidata republikanske stranke, kar je osupilo tudi Trumpa. Trumpa ne bosta podprla niti nekdanja nasprotnika v republikanski tekmi Jeb Bush in Lindsey Graham, kar milijarderja sploh ne moti, saj je po njegovih besedah pomembna le volja milijonov volivcev, ki ga bodo volili.

Kljub temu pa se bo Trump v četrtek sestal z Ryanom, s katerim se bosta pogovorila o konservativnih načelih stranke in sodelovanju za dosego zmage na volitvah novembra. Ryana je zaradi omahovanja v podpori Trumpu kritiziral njegov predhodnik na položaju v kongresu Newt Gingrich, ki je opozoril, da se lahko stranki zaradi neenotnosti ponovi leto 1964, ko je Lyndon Johnson hudo porazil Barryja Goldwaterja. Gingrich se nadeja, da bo postal Trumpov podpredsedniški kandidat.

Opeharjeni študenti
Trump je v petek dobil dobro novico s sodišča v San Diegu, kjer ga tožijo nekdanji študenti njegove propadle univerze, ki so plačali po več deset tisoč dolarjev za skrivnost, kako obogateti z nepremičninami, a po lastnih trditvah niso izvedeli nič, česar ne bi bilo mogoče najti na spletu. Verjeli so obljubam, da bodo postali strokovnjaki in obogateli, na koncu pa ostali še brez denarja, ki so ga plačali za šolnino. Sodišče je sporočilo, da se bo sodni proces začel šele 28. novembra, torej po predsedniških volitvah.