Namesto velikega uspeha in pohval se mora Obama spopadati s pravo moro glede zdravstvene reforme. Na spletni strani je veliko nepravilnosti, zarado popravkov in nadgradenj pa je tudi nedosegljiva. Foto: Reuters
Namesto velikega uspeha in pohval se mora Obama spopadati s pravo moro glede zdravstvene reforme. Na spletni strani je veliko nepravilnosti, zarado popravkov in nadgradenj pa je tudi nedosegljiva. Foto: Reuters
Zdravstvena reforma
Na ulicah Washingtona se srečujejo pristaši in nasprotniki reforme. Foto: Reuters
Obama verjame v zdravstveno reformo

Obama je prepričan, da je nova shema obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki jo mediji pogosto imenujejo Obamacare, le začela delovati, saj naj bi bile napake pri delovanju spletnih strani odpravljene, zato se lahko sklepanje zdravstvenih zavarovanj po novem zakonu nemoteno nadaljuje.

"Dokler bom jaz predsednik, bo zakon veljal"
Spletna stran, na kateri naj bi se sklepala nova zavarovanja, od prvega oktobra naprej ni delovala. Zdaj naj bi odpravili kar 400 okvar programske opreme, na spletno stran naj bi se brez težav lahko prijavilo do 50.000 ljudi, dnevno pa naj bi zavarovanje lahko sklenilo do 800.000 ljudi, poroča Edvard Žitnik, dopisnik RTV Slovenija iz New Yorka.

"Ne dovolite, da vas začetne težave s sklepanjem zavarovanj odvrnejo; spletna stran dela vsak dan bolje, do zdaj je novo zavarovanje sklenilo že pol milijona ljudi. Moje glavno sporočilo danes je: Ne bomo se vrnili. Očitno je, da zakon deluje, zato ga ne bomo ukinjali, dokler bom jaz predsednik," je dejal Obama, ki je bil obkrožen z nekaterimi Američani, ki so si zdravstveno zavarovanje že uredili.

Bela hiša trdi, da je zvezno spletno stran v ponedeljek obiskalo milijon ljudi, ni pa podatka, koliko izmed njih je uspelo skleniti zavarovanje. Nekoliko manj težav imajo v 24 zveznih državah, kjer so vzpostavili svoje spletne strani, kar pa ne pomeni veliko, če ne bo deloval zvezni sistem. Novi zavarovanci bodo večinoma deležni subvencij, ker so zavarovanja še naprej predraga, zato bo potreben gladek pretok informacij od davčnih organov.

A vodja republikancev John Boehner je po predsednikovem nastopu ponovil, da problem Obamove zdravstvene reforme ni v slabo delujoči spletni strani, ampak je po njegovem mnenju zgrešen celoten zakon, zato si bodo še naprej prizadevali za njegovo odpravo.

Čas imajo do aprila
Obama obljublja, da je pripravljen na izboljšave zakona, če jih bo kdo predlagal, da pa zakon o obveznem zdravstvenem zavarovanju nikakor ne bo umaknjen, dodaja Žitnik. Bela hiša bo v kratkem na pogovore povabila tudi predstavnike mladih, saj je prav mlada (in zdrava) generacija ključna za vzdržnost reforme. Z aprilom bodo morali vsi Američani imeti urejeno zdravstveno zavarovanje, v nasprotnem primeru bodo morali plačati kazen.

Težave pri uvedbi Obamove zdravstvene reforme so sicer voda na mlin republikancem. Predsednik in demokrati so pretekle tedne izgubili udobno prednost pred republikanci, ki so jo dobili po zaprtju vladnih ustanov. Vsi upajo, da bodo "otroške bolezni" zdravstvene reforme čim prej pozabljene, sicer se demokratom na kongresnih volitvah prihodnje leto ne piše dobro.

Obama verjame v zdravstveno reformo