V poplavah v Louisianu je umrlo najmanj šest ljudi. Predsednik Obama je razglasil izredne razmere, kar pomeni, da bo lahko dobila zvezno pomoč. Foto: Reuters
V poplavah v Louisianu je umrlo najmanj šest ljudi. Predsednik Obama je razglasil izredne razmere, kar pomeni, da bo lahko dobila zvezno pomoč. Foto: Reuters
Louisiana
Guverner Louisiane John Bel Edwards je poplave označil za zgodovinske. Foto: Reuters
Louisiana
Okoli 40.000 domov in podjetij naj bi bilo brez električne energije. Foto: Reuters

Pri reševanju pomaga tudi vojska, po poročanju BBC-ja pa so do zdaj rešili več kot 20.000 ljudi, ki so bili ujeti v svojih hišah in avtomobilih, ko so po močnem dežju območje prizadele poplave. Nekateri ljudje so še vedno ujeti na svojih domovih. Okoli 40.000 domov in podjetij pa naj bi bilo brez električne energije.

Najbolj prizadeto je območje glavnega mesta Baton Rouge, kjer je v zakloniščih več kot 8.000 ljudi. Guverner Louisiane John Bel Edwards je poplave označil za zgodovinske in opozoril, da so razmere še vedno kritične, čeprav je dež oslabel in se premaknil proti zahodu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poplave so namreč v nedeljo še vedno vztrajale v veliko delih prizadete regije, tri dni po tistem, ko so reke zaradi močnega dežja začele naraščati. Močno deževje se je začelo v petek, nadaljevalo pa v soboto.

Požar v Kaliforniji
Na drugem koncu ZDA, v Kaliforniji, se medtem soočajo s požarom. Na severu te zahodne zvezne države je pred ognjem pobegnilo okoli 4.000 ljudi, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Požar je namreč ogrozil dve objezerski mesti, Lower Lake in Clearlake. S požarom se je borilo več kot 1.000 gasilcev, zajel pa je več kot 1.214 hektarjev površine.

Japonski grozi tajfun
Japonski, in sicer vzhodu države, pa se približuje tajfun Chanthu, ki grozi z orkanskim vetrom, visokimi valovi in obilnimi padavinami, ki bi lahko povzročile naraščanje rek in poplave.

Tajfun naj bi vzhod države dosegel že danes, v sredo zjutraj pa naj bi prešel tudi na njen severovzhod, napoveduje japonska meteorološka agencija. Tajfun je trenutno jugovzhodno od otoka Hačijo. Vetrovi presegajo hitrost 70 kilometrov na uro, sunki pa dosegajo hitrosti vse do 108 kilometrov na uro, je še sporočila agencija.