Obama je Karzaja povabil, naj ga maja obišče v Washingtonu. Foto: Reuters
Obama je Karzaja povabil, naj ga maja obišče v Washingtonu. Foto: Reuters

Predsednik Afganistana se je ameriškemu kolegu zahvalil za ameriško podporo in izrazil upanje, da se bo partnerstvo med državama nadaljevalo. Obljubil je, da bodo napredovali in sčasoma sami prevzeli odgovornost za lastno varnost. Obama naj bi na svojega afganistanskega kolega pritisnil, naj odpravi korupcijo in tihotapljenje mamil. Bela hiša ni v najboljših odnosih s Karzajem, od katerega pričakuje, da bo v svojem drugem predsedniškem mandatu, ki ga je osvojil na spornih volitvah, bolj izkazal.

Obisk skrivali iz varnostnih razlogov
Predsednik ZDA je nepričakovano, prvič v vlogi predsednika, dopotoval v Afganistan, kjer se je po srečanju s Karzajem sestal še z njegovim kabinetom. Nemirno državo je obiskal že kot predsedniški kandidat leta 2008. Prihoda Obame niso napovedali zaradi varnostnih razlogov, Karzaj je zanj izvedel le uro, preden je predsednik ZDA stopil na afganistanska tla.

"Prepričan sem, da boste vsi, ki ste tukaj, dokončali delo v Afganistanu," je Obama nagovoril ameriške vojake, ki so tam nastanjeni, in dodal, da ameriška strategija v Afganistanu vključuje poskus izboljšanja ne le vojaških, temveč tudi civilnih razmer - boj proti korupciji, spoštovanje prava in dobro vladanje, kar naj bi zagotovilo boljše življenje za Afganistance.

Decembra lani je predsednik ZDA ukazal napotitev dodatnih 30.000 ameriških vojakov v to azijsko državo, rok za začetek umika pa postavil na sredino naslednjega leta. Do zdaj je tja odšlo le nekaj tisoč vojakov, večina naj bi prispela poleti.

McChrystal bo poročal Obami
Bela hiša je sporočila, da želi Obama na lastne oči videti, kako napreduje osemletna vojna v Afganistanu, ki so ga ZDA napadle kmalu po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Ameriške sile so ob pomoči zaveznikov hitro strmoglavile talibane, ki pa so se organizirali in se bojujejo proti afganistanskim oblastem in silam Nata. O vojaškem stanju v državi bo Obamo obvestil poveljnik ameriških in Natovih sil v Afganistanu, general Stanley McChrystal.