Številne človekoljubne organizacije ZDA obtožujejo, da so v Guantanamu kršene številne človekove pravice. Foto: EPA
Številne človekoljubne organizacije ZDA obtožujejo, da so v Guantanamu kršene številne človekove pravice. Foto: EPA
Obamin prvi intervju po izvolitvi

V svojem prvem televizijskem intervjuju po izvolitvi za predsednika je dejal, da bo iz Iraka umaknil vojake, okrepil sile v Afganistanu in zaprl vojaški zapor v Guantanamu na Kubi. "Prioriteta bo večno zatrtje Al Kaide," je dejal Obama in hkrati dodal, da je za ZDA ključnega pomena prijeti ali ubiti vodjo teroristične mreže Osamo bin Ladna. "To so delci naporov, s katerimi bomo povrnili moralni ugled v svetu," je pojasnil demokrat.

Govoril je tudi o gospodarski krizi. Pri tem je napovedal nov paket ukrepov pomoči. Teh naj bi bila deležna tudi avtomobilska industrija. Dejal je, da je bilo med levimi in desnimi gospodarstveniki doseženo soglasje, da lahko gospodarstvo oživi le večje trošenje. "Ne sme nas skrbeti primanjkljaj v prihodnjem letu, morda tudi v letu za tem - gre za kratko obdobje. Najbolj pomembno je, da se izognemo še globlji recesiji," svari Obama.

Potrdil je, da se je prejšnji teden sešel s svojo tekmico na preliminarnih volitvah v stranki Hillary Clinton, a ni želel ne potrditi ne zanikati trditev, da bi lahko postala ameriška zunanja ministrica. Je pa potrdil, da bodo v njegovem kabinetu tudi republikanci.

Soproga se veseli selitve
V zadnjem delu intervjuja je sodelovala tudi njegova soproga Michelle Obama. Dejala je, da se veseli selitve v Washington. Posebej zato, ker bo njena družina po 18 mesecih volilne kampanje, ki je od njenega soproga zahtevala veliko potovanj po državi, spet živela pod eno streho.

Dodala je, da bosta morali hčerki Sasha in Malia še najmanj dva meseca počakati na psička, ki jima ga je oče pred javnostjo obljubil na dan volitev.

M. R.

Obamin prvi intervju po izvolitvi